Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αν και με χαμηλότερες ταχύτητες, μετά το ράλι ανόδου που πυροδότησε η απόφαση οκτώ χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής της προεδρεύουσα Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η απότομη ανατίμηση κατά πάνω από 7%-8% δυστυχώς θα είναι μόνο η αρχή, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με το Reuters η πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν από το πρακτορείο προέβλεψαν ότι το brent θα έχει φτάσει τα 100 δολάρια ως το τέλος του έτους, ενώ η Goldman Sachs σε δική της ανάλυση εμφανίστηκε ακόμη πιο απαισιόδοξη προβλέποντας ότι το brent θα βρίσκεται στα 100 δολάρια και στο τέλος του 2024.

Οι επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση κατά 20% των διεθνών τιμών στο κόστος των καυσίμων, για ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα, ακτοπλοΐα και αερομεταφορές, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο ακρίβειας για την επόμενη διετία, τόσο διεθνώς όσο και ειδικά στην Ελλάδα όπου οι καταναλωτές παραμένουν πρακτικά απροστάτευτοι από την δραματική ακρίβεια. Τα σοβαρότατα προβλήματα επεκτείνονται και στον τουρισμό, την ώρα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Βενζίνη: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ μέχρι το Πάσχα

Οι εξελίξεις «φουντώνουν» τους φόβους και τις εκτιμήσεις ότι η βενζίνη το Πάσχα θα φτάσει στη χώρα μας πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ήδη, πάνω από 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η αμόλυβδη σε Κυκλάδες (2,149), Δωδεκάνησα (2,059) και Ευρυτανία (2,012). Οι προηγούμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα. Σε αυτό το «καυτό» όριο πλησιάζουν και αρκετοί άλλοι νομοί (Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Κρήτη, Λέσβος κ.ά.)

 

Προηγούμενο άρθροΠλημμύρησε νηπιαγωγείο και έφτιαξαν γέφυρα με… παγκάκια για να βγάλουν τα παιδιά
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΗ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗ