ΕΕ: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Συναγερμός για τα τρόφιμα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στους «27» την πρότασή της για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, μετά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες. Μια συνεδρίαση που τέθηκε για πρώτη φορά, επισήμως, η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όχι όμως χωρίς αντιπαραθέσεις.

Oι 27 ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί σαφή παραβίαση των κυρώσεων.

Συγκεκριμένες οδηγίες για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου και τι όχι αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής των φορτίων που παραλαμβάνουν από την Gazprom στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Μόσχας θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της χθεσινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου το θέμα του τρόπου πληρωμής και το κατά πόσο η φόρμουλα που έχει προτείνει το Κρεμλίνο (με το άνοιγμα των δύο λογαριασμών, σε ευρώ και ρούβλια, στην Gazprombank) συνάδει με τις κυρώσεις της Ευρώπης κυριάρχησε στην ατζέντα.

Συναγερμός στην ΕΕ για τα τρόφιμα.

Ανησυχία την ίδια ώρα πρτοκαλεί η παραίνεση της Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φίσερ προς τους πολίτες της χώρας της να προχωρήσουν σε προμήθειες τροφίμων για δέκα ημέρες, προειδοποιώντας τους την ίδια ώρα για διακοπές στο ηλεκτρικό, αλλά και τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με την Handelsblatt ανέφερε πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες».

Συγκεκριμένα, η Νάνσυ Φίσερ έκανε λόγο για ανάγκη αποθήκευσης “10 λίτρων νερού και υγρών, 3,5 κιλών σε σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι και αυγά”. Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων της χώρας.  «Υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία» δήλωσε ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και κάποιων «που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Τοπικές βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση κατέβασε τα μολύβια και κάνει κάθε μέρα εκλογές