ΕΕ: Σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν στην τιμή

Σε ισχύ από σήμερα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, μέτρο που επίσης τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Όσον αφορά το εμπάργκο, πρακτικά από σήμερα απαγορεύονται- με εξαιρέσεις- οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας.

Η Ε.Ε., η Ομάδα των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη συμφωνία για επιβολή πλαφόν στη διά θαλάσσης εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, στην τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Η απόφαση της Δύσης, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, απαγορεύει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού πετρελαίου πάνω από το πλαφόν, σε μία προσπάθεια να πληγεί μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης της Ρωσίας.

Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν στην τιμή δηλώνει η Ρωσία, δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές «μαύρου χρυσού», ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η Μόσχα ετοιμάζει διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύεται η εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών στις χώρες και εταιρείες που θα εφαρμόζουν το πλαφόν.

 

Προηγούμενο άρθροΔΥΠΑ: Από σήμερα πιστώνεται το δώρο Χριστουγέννων στους δικαιούχους
Επόμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ// Σέρρες: Στις φλόγες τριώροφη κατοικία στο Σιδηρόκαστρο