Δυστύχημα στα Τέμπη: Δεν αξιολογήθηκαν οδηγοί και σταθμάρχης

Στο Focus Fm 103,6  και το Στέφανο Δαμιανίδη, μίλησε το πρωί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διατσίδης sportscaster στην  Cosmote tv για τους αγώνες MotoGP  ,  εκδότης και διευθυντής του MOTOGP WORLD.

Ο κος Διατσίδης μίλησε για το Κέντρο Ψυχο-Διαγνωστικής Αξιολόγησης οδηγών, όλων των οχημάτων. Πρόκειται για κέντρο αξιολόγησης και πιστοποίησης των οδηγών όλων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως είναι των ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ, ΟΑΣΑ, αλλά και  πιλότων Α/Σ και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

“Το 1998 κλήθηκε ο Δρ Αναστάσιος Σταλίκας, Κλινικός Ψυχολόγος και Ιδρυτής του κέντρου  από τον ΟΣΕ και την τότε κυβέρνηση για την αξιολόγηση  μηχανοδηγών και σταθμαρχών.

Μάλιστα είχα περάσει κι εγώ μαζί με το συγχωρεμένο τον Άρη Σταθάκη, από μία τέτοια αξιολογηση, για να δούμε τι επίδραση έχει το αλκοόλ στην οδήγηση. Πρόκειται για  ένα είδος προσομοίωσης επικίνδυνης κατάστασης και γίνεται καταγραφή των αντιδράσεων από μηχανήματα. Οι σταθμάρχες, ενώ θα έπρεπε, δεν αξιολογήθηκαν ποτέ από το ΚΕ.ΨΑ.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμμία από τις προδιαγραφές που έχει η Ευρώπη. Φέρνουν έναν ψυχολόγο που μοιραζει ερωτηματολόγια, δεν γίνεται τεχνικη αξιολόγηση. Έτσι τους περνάνε τους οδηγούς”.

“Επειδή λοιπόν, κάποιοι έβγαιναν ανίκανοι για οδήγηση μεσου μαζικής μεταφοράς  σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφες, άρχιζαν τα πολιτικά μέσα, τα τηλέφωνα. Επειδή ο Δρ Αναστάσιος Σταλίκας είναι αδέκαστος αλλα δεν μπορουσε και να το ρισκάρει, δεν δεχόταν παρεμβάσεις. Το 2014, σταμάτησε ο ΟΣΕ να “περνάει”. Από τη μία έχουμε την καθε διοικηση, η οποία για να μπορεί να διορίζει αυτούς που θέλει, σταματάει την ψυχοδιαγνωστική αξιολογηση και από την άλλη τους ίδιους τους αξιολογούμενους που αρνούνται  τη διαδικασία”.

“Στην Ευρώπη οι μηχανοδηγοί τρένων αλλά και οι σταθμάρχες, περνούν από αξιολόγηση κάθε χρόνο. Αυτό, δεν εξαφανίζει την πιθανότητα λάθους, όμως τη μειώνει πολύ”.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Κι εδώ:

Προηγούμενο άρθροΟ Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας να εντείνει τα μέτρα «κατά της τρομοκρατίας»
Επόμενο άρθροΚώστας Φαρσαλινός: The lockdown files!