Απανωτά τα χτυπήματα για τους καταναλωτές σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνει το λογαριασμό 100% και πριν προλάβει να δει στο λογαριασμό του την αύξηση της τάξης των 35-36 % που ανακοινώθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοινώνεται και νέα αύξηση.
Στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από «άλμα» 39%, κάνει σήμερα, Δευτέρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της προημερησίας αγοράς.
Η τιμή αυτή είναι μια από τις υψηλότερες των τελευταίων μηνών, κάτι που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μείγματος παραγωγής.
Συγκεκριμένα, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6 % της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή. Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο 44,3 % της ζήτησης έναντι 16,4 % χθες.
Σε χαμηλά επίπεδα (3,3 %) διαμορφώνεται η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.
Αρνητικά επηρεάζει και η ανησυχία που προκαλεί στην αγορά η απαίτηση από ρωσικής πλευράς για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης από την αγορά αύριο Τρίτη η ανακοίνωση των κερδών της ΔΕΗ, σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ύπαρξης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που εφαρμόζει για τους πελάτες της τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από την λειτουργία της αγοράς.

Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΕκκενώθηκε προληπτικά χωριό στην Ηλεία μετά από πυρκαγιά