Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αξιολογώντας τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας το Ταμείο διαπιστώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η τεχνολογία είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισότητες, με την επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση εν μέσω αυτής της “ανησυχητικής τάσης” και να λάβουν προληπτικά μέτρα “ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις”.

“Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να βαθύνει τις ανισότητες”, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Ταμείο επεσήμανε ότι περίπου το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ περίπου οι μισές εξ αυτών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της ΑΙ ως προς την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Συγκριτικά, η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες αγορές και το 26% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η ανάλυση του ΔΝΤ έρχεται την ώρα που παγκόσμιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί θέμα συζήτησης, μετά την αύξηση της δημοτικότητας εφαρμογών όπως το ChatGPT.

Προηγούμενο άρθροΠαρακράτηση 12 συντάξεων αν εργάζονται χωρίς να το δηλώνουν οι συνταξιούχοι
Επόμενο άρθροΦωτιά σε εργοστάσιο φρούτων στα Κουφάλια