Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρ όλες τις κυρώσεις και τις διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Ο Αμερικανός ηγέτης Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του θα συναντήσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τους G7 και την ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν τρόπους που θα πιέσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του.
Οι 30 μέρες πολέμου έχουν συντρίψει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας απομακρύνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους, παρότι ο στρατός της χώρας έχει αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις – κλειδιά.
Οι απώλειες των στρατευμάτων του Πούτιν κρίνονται σημαντικές, με το ΝΑΤΟ να τις εκτιμά ως και 15.000, σε σημείο που η Ρωσία να στρέφεται σε μισθοφόρους στρατεύσιμους για να καλύψει τα κενά. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, που την Τετάρτη κατηγόρησαν επισήμως τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, πρόκειται να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα κατά των Ρώσων πολιτικών προσωπικοτήτων και ολιγαρχών και είναι κοντά σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.
Αντιμέτωποι με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους στις 11 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Προηγούμενο άρθροΕύβοια – Ψαχνά: Άγριος ξυλοδαρμός 25χρονης από τον σύντροφό της
Επόμενο άρθροΧιλιάδες καταγγελίες καταναλωτών για υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος – Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά οδηγούνται καθημερινά στην φτωχοποίηση // Π. Καλαποθαράκου στον Focus FM