Ότι πιο σύγχρονο μέσο διαθέτει η τεχνολογία στον τομέα της δασοπροστασίας «επιστρατεύει» η διοίκηση του Παντελή Τσακίρη στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με στόχο την προστασία του δάσους της περιοχής από ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Με μεθοδική δουλειά και συντονισμένες ενέργειες η δημοτική αρχή διεκδίκησε και πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,48 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων του Δήμου Ωραιοκάστρου με τη χρήση καμερών που ανιχνεύουν καπνό και drone, που μπορεί να κατασβήσουν φωτιά με ειδική οβίδα!

«Μας περιβάλλει ένα μοναδικό δάσος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα και έχουμε καθήκον να το προστατεύσουμε. Για εμάς η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ και ως διοίκηση εργαστήκαμε μεθοδικά, με στόχο να αποκτήσουμε τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα δασοπροστασίας. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 1,48 εκατ. ευρώ για να έχουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα πρόληψης πυρκαγιών. Αυτό το σύστημα εξασφαλίζει με τη χρήση καμερών που διαθέτουν υπέρυθρους αισθητήρες αναγνώριση καπνού και με τη χρήση drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να επεκταθούν», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Υπερσύγχρονες κάμερες αναγνώρισης καπνού

Το καινοτόμο σύστημα δασοπροστασίας σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα ελέγχεται από ένα Κέντρο Ελέγχου που θα δημιουργηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και από ένα δευτερεύον στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Θα καλύπτει τη δασική περιοχή της Νεοχωρούδας και τη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ωραιοκάστρου και Πενταλόφου.

Σε δύο σημεία θα εγκατασταθούν πυλώνες παρατήρησης, όπου θα τοποθετηθούν οι ειδικές κάμερες με τους υπέρυθρους αισθητήρες αναγνώρισης καπνού. Από την κάθε θέση παρατήρησης θα δίνεται η δυνατότητα με τη χρήση των υπερσύγχρονων καμερών να είναι εφικτή η ανίχνευση καπνού σε απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων. Οι κάμερες παρέχουν ευκρινή εικόνα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και προστατεύονται από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, όπως χιόνια, βροχές κ.ά.

Drone και οβίδα κατάσβεσης

Το drone θα επικοινωνεί με τις κάμερες και θα είναι σε θέση να κινηθεί πολύ κοντά σε πιθανή εστία φωτιάς. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένο με μια ειδική οβίδα που θα χρησιμοποιείται εάν χρειαστεί για την άμεση κατάσβεση μικρής εστίας φωτιάς, έτσι ώστε να μειώνεται αισθητά ο χρόνος απόκρισης του συμβάντος μέχρι την αντιμετώπισή του.

Το σύστημα δασοπροστασίας μετά την πιλοτική λειτουργία θα τεθεί άμεσα σε πλήρη λειτουργία και θα επεκταθεί και σε άλλες δασικές περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Προηγούμενο άρθροHXHTIKO: Άνοιγμα με μέτρα στήριξης ζητούν οι σχολές χορού. «Δεν θα τα καταφέρουμε, αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα» – Μ. Αθανασιάδου στον Focus FM
Επόμενο άρθροMeteo Αστεροσκοπείου: Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός από την πυρκαγιά στην Κορινθία