Ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα του δημογραφικού προκαλούν τα όσα δήλωσε ο συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη, αναφέροντας αρχικά πως «είναι το πρώτο ζήτημα της χώρας που δεν έχει, δε θέλει να καταλάβει η πολιτική ηγεσία, κάτι που δείχνει τη διαχρονική ανεπάρκειά της».

Ο κ. Λαυρέντζος, εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος στην υπογεννητικότητα ενώ κάνει λόγο για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ή μια νεκροψία». Χαρακτηριστικά λέει:  «Όσον αφορά τα αποτελέσματα της απογραφής, για όσους ασχολούνται με το θέμα, και προσωπικά γράφω περίπου 7-8 χρόνια για αυτό το ζήτημα, δεν είναι θέμα πρόβλεψης, είναι θέμα μαθηματικών υπολογισμών και προβολών. Ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι η βασική αιτία. Είναι η υπογεννητικότητα».

Ο ίδιος στέκεται στη στάση της Πολιτείας απέναντι στο θέμα, δηλώνοντας έκπληκτος από την «τρομακτική σιγή, την τρομακτική αδιαφορία ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει μάθει επί δεκαετίες να ασχολείται μόνο με αυτά που συμβαίνουν γύρω από τον εαυτό του, γύρω από τα συμφέροντα που εξυπηρετεί».

Με αφορμή  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά περιφέρεια, εστιάζει σε τρεις παράγοντες. Ειδικότερα: «Όσον αφορά την εικόνα που έχουμε, θα πρέπει να αναφερθεί κανείς σε τρεις διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι το σύνολο, ο αριθμός των ανθρώπων. Υπάρχει μια μείωση σε επίπεδο νόμιμου πληθυσμού, η οποία χοντρικά φαίνεται να είναι 400.000 τη δεκαετία. Στην πραγματικότητα, αν παρακολουθήσει κανείς τα ετήσια στοιχεία που προβάλλει η ΕΛΣΤΑΤ σε γεννήσεις και θανάτους και από αυτά αφαιρέσει τις γεννήσεις αλλοδαπών, θα δει ότι στη δεκαετία έχουμε 400.000 μείωση ΜΟΝΟ λόγω διαφοράς γεννήσεων- θανάτων.»

Και συνεχίζει: « Έχουμε περίπου και μισό εκατομμύριο Ελλήνων που έφυγαν λόγω μνημονίων (σ.σ. οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό), άρα μιλάμε χοντρικά για γύρω στις 900.000 μείωση του ελληνικού πληθυσμού στη δεκαετία».

«Η ελάττωση του πληθυσμού “καλύπτεται”», όπως υποστηρίζει ο κ. Λαυρέντζος από «το άλλο παράλληλο πρόβλημα της συνεχούς εισροής παράνομων μεταναστών, οι οποίοι αθροιζόμενοι δίνουν τελικά ένα μικρότερο αριθμό, που φτάνει κοντά στις 400.000 μείωση πληθυσμού».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αλλάζει, δε σταματάει εδώ. Θα έχουμε μια συνεχή μείωση όσο οι γεννήσεις είναι στα επίπεδα που είναι», υπογράμμισε ενώ στάθηκε και στην παράμετρο της ηλικίας: «Με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, που αν θυμάμαι δημοσιεύτηκαν το 2016, είμαστε ο 5ος (!) πιο γηρασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Ο 5Ος. Ας το κρατήσουμε αυτό. Είναι τίτλος, είναι ταφόπλακα».

Ο κ. Λαυρέντζος στηλιτεύει τη στάση του κράτους  στο ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του φέρει σημαντική ευθύνη: « Έχουνε διώξει μισό εκατομμύριο Έλληνες στο εξωτερικό, είναι κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, κατά κανόνα μορφωμένοι, δυναμικοί άνθρωποι, που αναζήτησαν το μέλλον τους σε ένα άλλο περιβάλλον. Η Ελλάδα τώρα έχασε ένα πολύτιμο πληθυσμό. Αυτοί τώρα κάνουν οικογένειες και παιδιά στο εξωτερικό, παράγουν στο εξωτερικό».

«Η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται από τον κ. Μηταράκη διογκώνει το πρόβλημα», κατά τον κ. Λαυρέντζο: «Πηγαίνει ο κ. Μηταράκης και κάνει διακρατικές συμβάσεις, γιατί η μεγάλη σπουδή που έχει δεν είναι να ανακόψει τη μετανάστευση, είναι να την κάνει νόμιμη».

Η διάσταση, που «είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είναι η γεωγραφική κατανομή» τόνισε παραθέτοντας παράλληλα ποσοστά για μειώσεις πληθυσμού σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης(Φλώρινα, Ξάνθη, Κιλκίς), ενδεικτικά της «δημογραφικής κατάρρευσης μιας περιφέρειας που πεθαίνει, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης από το αθηνοκεντρικό κράτος, που δεν είχε ποτέ μια πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης».

Κλείνοντας, ο κ. Λαυρέντζος αναφέρθηκε σε αδιαφορία της κυβέρνησης: «Σε μια περιφέρεια, όπως η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που παρουσίασε μείωση 10%, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΟ καιρός σήμερα 04/01 στη Μακεδονία και τη Θράκη