
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα ειπώθηκαν στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6 μεταξύ του δημοσιογράφου Στέφανου Δαμιανίδη και του χειρουργού Δημήτρη Γάκη. Πέραν των θεμάτων υγείας, όπου θίχτηκε το ζήτημα των μασκών και κατά πόσο τελικά βοήθησαν στην πρόληψη της διασποράς της πανδημίας, η κουβέντα επεκτάθηκε και σε πολιτικοοικονομικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, σχολιάστηκε η αποχή που παρατηρείται από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων, οι οποίοι, παρά την ανάγκη για άμεσο εισόδημα, αποφεύγουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα, επικαλούμενοι τις κακές συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση που συχνά υφίστανται από τους εργοδότες. Ο κ. Γάκης, προέβη σε μια σύγκριση… νοοτροπιών των παλαιότερων χρόνων με σήμερα, αναφέροντας:
«Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς γιατί (σ.σ παρατηρείται) αυτή η εγκατάλειψη στην κτηνοτροφία; Γιατί αυτή η αποθάρρυνση της προσπάθειας να βοηθήσουμε την κτηνοτροφία; (…) Εγώ προερχόμουν από μια οικογένεια με πατέρα εκπαιδευτικό. Όταν ήθελα να πάω ως φοιτητής διακοπές ή να έχω κάποια λεφτά παραπάνω, σηκωνόμουν και πήγαινα στην οικοδομή, είτε κουβαλούσα πηλοφόρι και τότε δεν υπήρχαν τα αναβατόρια, ανεβαίναμε με την ταύλα. Ή πήγαινα στην λαχαναγορά και ξεφόρτωνα φορτηγά με ροδάκινα και καμιά φορά πήγαινα στο λιμάνι, έκανα αυτή τη δουλειά και έβγαζα τα λεφτά που χρειαζόμουν, χωρίς να επιβαρύνω τον οικονομικό προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «Αυτό το κάνανε όλα τα παιδιά της εποχής μου. Και μάλιστα οι γονείς μας, είχαν τον κανόνα να μας βάζουν τα καλοκαίρια να δουλεύουμε σα παραγιοί, για να πάρεις ένα τάλιρο, ένα πολύ μικρό χαρτιζλίκι. Για να μαθαίνουμε πως βγαίνουν τα λεφτά και τη σημασία του χρήματος. Βλέπετε αυτό να γίνεται σήμερα;».
Με αφορμή τη δίκη για “εκείνους (σ.σ. Σκοπιανοί) που θέλανε να κάνουν φροντιστήρια… “μακεδονικής γλώσσας” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στη Φλώρινα, ο γιατρός ανέφερε:
«Με το ζόρι κρατάμε την αγανάκτηση των Φλωρινιωτών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι αύριο η καταληκτική ημερομηνία, ότι θα πρέπει αυτό το αίτημα να έχει την ίδια τύχη με παλιότερα και να σταματήσουν αυτές οι δόλιες ενέργειες από ανθρώπους που θέλουν να αυξάνουν την ένταση γιατί έχουν συμφέρον, κερδίζουν από την αυξημένη ένταση με τους γείτονές μας. Με τους γείτονές μας έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις, οι γείτονές μας… τρελαίνονται για Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να δίνουμε βάση και βήμα σε αυτούς που καπηλεύονται από το 1946 και μετά το όνομα της Μακεδονίας και στους δικούς μας που έδωσαν το όνομα…».
Όσον αφορά τα θέματα υγείας, ο διάλογος επικεντρώθηκε στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών και ειδικότερα στη νεότερη έρευνα Cochrane, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο κ. Γάκης είπε:
«Η Cochrane database είναι η μεγαλύτερη οργάνωση ανασκόπησης ιατρικών μελετών. Όταν γράφει κάτι η Cochrane, είναι ο “χρυσός κανόνας”(…)Κάνει πολλές ανασκοπήσεις μαζί, κρίνει και βγάζει αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη μάσκα, απεδείχθη ότι δε βοηθάει σε σημαντικά ποσοστά στην πρόληψη ούτε της γρίπης ούτε του κόβιντ. Ήταν επομένως ένα μύθευμα, αυτή η υποχρεωτικότητα δε ήταν ένα “έγκλημα” διότι έχει και επιπλοκές η μάσκα. Αποδεικνύει, λοιπόν , ότι η μάσκα δε βοηθάει καθόλου. Ούτε η N-95, ούτε η χρήση της μέσα στα νοσοκομεία(…) Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο, αίολο ήταν το όλο αφήγημα και οι υποχρεωτικότητες και τα πρόστιμα. Νομίζω πως πρέπει να επιστραφούν τα πρόστιμα».
«Απορώ πως βγαίνουν ακόμα συνάδελφοι στις τηλεοράσεις και λένε να φορέσουν μάσκες τα παιδάκια», ενώ για έρευνες που δείχνουν μείωση του προσδόκιμου ζωής στα παιδιά υπογράμμισε: «Αφορά τη χώρα μας (σ.σ η μείωση του προσδόκιμου ζωής) πρωτίστως, διότι εδώ είχαμε πολύ σκληρότερα μέτρα από άλλες χώρες και δεν “μειώθηκε το προσδόκιμο”. Το μειώσανε! Κατά δυόμιση χρόνια αγαπητοί μου. Δυόμιση χρόνια είναι το μειωμένο προσδόκιμο ζωής για παιδιά που γεννιούνται σήμερα. “Φάγανε” δυόμιση χρόνια από τη ζωή».