Δημ. Σταθακόπουλος: «Η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου συναινεί με τις Πρέσπες του Αιγαίου»

“Για εμάς που είμαστε σκληρά ρεαλιστές και ασχολούμαστε επιστημονικά  με την Τουρκία, σε όλη μας τη ζωή,  όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πλήρως αναμενόμενα” τόνισε μιλώντας στον Focus FM ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος.

“Όποιος φαντασιώνεται ότι η Τουρκία θα αλλάξει, θα πρέπει να ξαναδιαβάσει την ιστορία, ή τέλος πάντων να συνέλθει απ΄το ονειρικό του σύνδρομο. Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι αναθεωρητική, όποιος και να είναι ηγέτης της”.

Σχετικά με την αντίληψη ότι η από κοινού εκμετάλλευση του Αιγαίου δεν είναι θέμα ταμπού, ο κ. Σταθακόπουλος προέβαλε το επιχείρημα ότι, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη της Ελλάδας να εγκαθιδρύσει ελέω Θεού μοναρχία μέσω της επιρροής των τριών μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) το 1830, δεν είναι λογικό να εφαρμόζεται η ίδια λογική, δύο αιώνες αργότερα.

“Η Ελλάδα συνεστήθη ως προτεκτορατο, υπό την επιτροπεία και την εποπτεία  των μεγαλων δυναμεων, γιατί τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα, η χώρα μας μόλις είχε βγει από 40 χρόνια σκλαβιάς. Μετα από 200 χρόνια όμως, δεν μπορεις ακομα να έχεις τη ίδια λογική ως κράτος.

“Τη στιγμή που επικαλείσαι ότι είσαι ένα ανεξάρτητο κράτος, που ναι μεν σέβεται τις συμμαχίες του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,  δεν μπορεί να συνεχίζεις να βάζεις πρώτα το συμφέρον των συμμαχων σου και  να εξαρτάς το δικό σου συμφέρον, από τα θέλω των συμμάχων. Η Ελλάδα κάνει πάντοτε ότι της υποδείξουν οι σύμμαχοι. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συμμετεχει στις συμμαχίες, έχει δική της ανεξάρτητη πολιτική και  λέει στους συμμάχους ότι ” τους κάνει χάρη” προσφέροντας τη συμμαχία της. Συχνά μάλιστα, βγάζει και το φίδι από την τρύπα, τους κάνει τη βρώμικη δουλειά, άρα τους είναι χρήσιμη”.

” Η Τουρκία λειτουργούσε στο παρελθόν ως ενδιάμεση χώρα που ερχόταν σε επαφή με το αποκλεισμένο Ιράν ή την αποκλεισμένη Βενεζουέλα, τώρα το κάνει με τη Ρωσία. Άρα λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας αποκλεισμένων χωρών και ωφελείται ποικιλοτρόπως. Πουλάει όπλα στην Ουκρανία, συνεργάζεται με τη Ρωσία, την ευχαριστούν οι χώρες αυτές, ενω ταυτόχρονα την ευχαριστούν από τους Κινεζους και τους Ιάπωνες , μέχρι τους Αμερικανούς μέχρι τους Γερμανούς. Σαφώς η γεωγραφική της θέση παίζει τεράστιο ρόλο και είναι χρήσιμη σε όλους στρατηγικά, σημασία όμως έχει και το πως η ίδια η Τουρκία, πλασσάρεται στη διεθνή σκηνή, έχοντας αποφασίσει να μην ειναι απλα μια περιφερειακή δύναμη. Δηλώνει και το πιστεύει ότι είναι πλέον  κεντρική δύναμη”.

Αναφορικά με την πιθανότητα να ζήσουμε τις “Πρέσπες του Αιγαίου”, ο κος Σταθακόπουλος επανέλαβε την πάγια άποψή του.

“Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα βρουν το νομικό έρεισμα, θα μας πουν “και τι θέλετε, πόλεμο;” ” είναι τίμιος συμβιβασμός” και “έτσι έπρεπε να γίνει”. Το ίδιο παρουσιάστηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών. Και εκεί, ότι και να ειπώθηκε εδώ εσωτερικά, εμένα με ενδιέφερε και τότε οπως και τώρα, τι διάβασε η Τουρκία σε αυτή τη συμφωνία. Η Τουρκία διαβασε, ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη.Γιατί μια χώρα όσο είναι η Πελοπόννησος( Σκόπια) επέβαλε στην Ελλάδα, όχι με στρατιωτικά αλλά με διπλωματικά μέσα και επιμονή, χρησικτησίας ονοματος,  επέβαλε να γίνει το ντε φάκτο, ντε γιούρε. Και σου λέει η Τουρκία: Αφού μπόρεσαν αυτοί, δε θα μπορέσει η Τουρκία με τον όγκο και την επιρροή που έχει, να πάρει αναίμακτα ότι θέλει; “.

“Αυτο που βλέπω εγώ, είναι ότι η πλειοψηφία του πολιτικού  κόσμου, έχει αποφασίσει να συναινεσει στο θέμα των Πρεσπών του Αιγαίου”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινά κρατούμενος ο 34χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της μητέρας του
Επόμενο άρθροΒασίλης Σπύρου: «Υπάρχουν 1.3 εκ. νεκροί που ψηφίζουν»