Διακήρυξη για “νέα εποχή” στις ρωσοκινεζικές σχέσεις θα υπογράψουν στη Μόσχα Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

Φωτογραφία Αρχείου

Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υπογράψουν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου την προσεχή εβδομάδα, μια διακήρυξη για την έναρξη μιας “νέας εποχής” στις ρωσοκινεζικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν “κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή”, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα υπογράψουν επίσης ένα άλλο κείμενο που αναφέρεται στη ρωσοκινεζική συνεργασία με χρονικό ορίζοντα το 2030, καθώς και δέκα ακόμη συμφωνίες που τελούν υπό επεξεργασία.

Οι δύο ηγέτες θα κοινοποιήσουν επίσης τη Δευτέρα ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μια ρωσική εφημερίδα και σε μια κινεζική, “μια σημαντική ένδειξη πριν από τις συνομιλίες αυτές καθαυτές”, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία “εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό”.

Όπως δήλωσε, το Πεκίνο “καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτής” και η Μόσχα δέχεται θετικά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη βάση ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πούτιν και Σι θα μιλήσουν επίσης για συνεργασία στον “στρατιωτικοτεχνικό” τομέα και σε αυτόν της ενέργειας, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Προηγούμενο άρθροΞεκινάει την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Άγκυρα
Επόμενο άρθροΤεχνητή Νοημοσύνη και Ατζέντα 2030: Μέρος 4