Δ.Σταθακόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να έχουμε το φόβο της και να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί αναίμακτα»

Για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Κόσοβο και τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και οθωμανολόγος-τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Από το 1923 και μετά έχουμε αμιγώς Τούρκους, όπου ο βασικός πυλώνας τουρκοποίησης παίζεται από τους Κούρδους, οι οποίοι τα πάνε καλά μέχρι το 1938 και το θάνατο του Κεμάλ, αλλά μετά τους ξαναρίχνουν, μέχρι σήμερα που τους ξαναθυμήθηκε ο Ερντογάν με συνδετικό κρίκο το Ισλάμ».

«Για αυτό το λόγο, πολλοί Κούρδοι, αλλά και Τούρκοι πολίτες, δε ψηφίζουν το αριστερό κόμμα “Πράσινη Αριστερά”, διότι οι περισσότεροι Κούρδοι είναι ενσωματωμένοι στην κοινωνία ως γιατροί, δικηγόροι, δε δηλώνουν την τουρκικότητά τους. Οι Κούρδοι δεν είναι αριστεροί. Και ένα μεγάλο μέρος των Κούρδων, είναι σκληροί Μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

«Εμείς οι Νεοέλληνες, και εννοώ τους πολιτικούς της Ελλάδας, ως επί το πλείστον,θεωρούν γραφικότητες, λαϊκισμούς τις σημειολογίες που έχει η Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα, όπως για τους Ρώσους το Κίεβο, για παράδειγμα», είπε για την προσέγγιση μερικών από των εθνικών θεμάτων από τους Έλληνες πολιτικούς.

Με αφορμή την επέτειο της 29ης Μαΐου και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Σταθακόπουλος είπε:

«Την τελευταία φορά που πολεμήσαμε με Μογγόλους ήταν το 1453. Έκτοτε δεν υπάρχουν Μογγόλοι Τούρκοι. Άρα εμείς σε όλες τις επαναστάσεις τότε αλλά και το 1821 πολεμήσαμε με ντόπιους πληθυσμούς που ήταν εξισλαμισμένοι»

«Όσο και αν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, πρώην και νυν χρύσωσαν το χάπι της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεχνάμε το άλλο. Πιο… άριστες σχέσεις με τη χώρα Βόρεια της Μακεδονίας έχουν οι Τούρκοι. Η χώρα αυτή έχει μουσουλμανική μειονότητα που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι. Και έχουν ιδιότητες ηθοποιών, τραγουδιστών κλπ. Εδώ μια χώρα χωρίς στρατό κατάφερε να αποσπάσει τόσο εύκολα ένα όνομα, η Τουρκία δε θα καταφέρει αυτό που θέλει με λίγη πίεση;»

«Έχω σύμμαχο το χρόνο και την υπομονή. Αυτή είναι η τακτική Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Τέλος, για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Σταθακόπουλος ανέφερε:

«Η Τουρκία δεν έχει λόγο να κάνει πόλεμο. Προβολή σημαίας και απειλής, ναι. Για να έχουμε το φόβο του. Αυτό, λοιπόν, κάνει η Τουρκία. Θέλει να έχουμε το φόβο της και να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί αναίμακτα(…) Η Ευρώπη έχει ορίσει στο Αιγαίο ζώνες natura. Οι ζώνες natura είναι έξω και από τα έξι και δώδεκα ναυτικά μίλια και επόπτης αυτών των περιοχών είναι η Ελλάδα. Κάλλιστα θα μπορούσε να περιπολεί νομίμως η Ελλάδας έξω από τα ναυτικά μίλια, ώστε να ελέγχουν τα τούρκικα αλιευτικά»

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΝέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ για τα «Τέμπη»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σε δίκη ο 27χρονος που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια – Έτρεχε με 104 χλμ/ώρα