Συνθήκες μίνι κραχ επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η Credit Suisse, μια από τις εννέα μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, με ενεργητικό 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε αδυναμία να αντέξει την αύξηση του επιτοκιακού κόστους και ζήτησε τη στήριξη της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, αλλά και της κυβέρνησης, καθώς οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της, όπως η Saudi National Bank, αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το μερίδιό τους στην τράπεζα και να τη διευκολύνουν σε ρευστότητα.

Η κατάρρευση δύο τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αναταραχή στην Ευρώπη εξαιτίας της Credit Suisse προκαλεί έντονη ανησυχία στην ΕΚΤ

«Έτσι, οτιδήποτε θα συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημική επίδραση όχι μόνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νουριέλ Ρουμπινί, σε μήνυμά του στο Twitter.

Σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσει σχετικά με τη νέα αύξηση επιτοκίων την οποία είχε προαναγγείλει ήδη προ μηνός.

Τraders εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί τελικά να μην τηρήσει την υπόσχεσή της για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Ωστόσο, μια πηγή κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των επιτοκίων της ΕΚΤ, υποστήριξε στο Reuters ότι δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στις προοπτικές, επομένως η απαλλαγή από μια ευρέως επαναλαμβανόμενη δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη θα έβλαπτε την αξιοπιστία.

Μένει να δούμε σήμερα τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν πολύ κακή, αφού χθες κατέγραψαν τη χειρότερη απόδοση τους αυτό το χρόνο.

Η γενικότερη πτώση των τιμών των μετοχών επηρέασε χθες και την τιμή του πετρελαίου, που έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της από τον Νοέμβριο του 2021.

Το αργό πετρέλαιο έπεσε στα 66 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου μπρέντ στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Προηγούμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επόμενο άρθροΦονικές πλημμύρες σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας – 14 νεκροί