Χωρίς να εκπέμπει σήμα κινείται το «Τσεσμέ» που φέρεται να εισήλθε στο Αιγαίο Πέλαγος – Καμιά αντίδραση από την Αθήνα εκτός από το χθεσινό διάβημα

Με κλειστό  τον πομπό του κινείται το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ», το οποίο απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης.

Το πλοίο φέρεται πλέον να έχει μπει στο Αιγαίο. Η ακριβής του θέση μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστη, με την NAVTEX, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από χθες, Πέμπτη, να το στέλνει για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου στο κεντρικό Αιγαίο.

Το «Τσεσμέ» εξήλθε από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα, λόγω της παλαιότητας του αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το δημοφιλές Marine Traffic.

Η ηλικία του συγκεκριμένου πλοίου ξεπερνά τα 60 έτη και οι δυνατότητες έρευνας που έχει περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό αν συνοδεύεται και από κάποιο ακόμα πολεμικό τουρκικό πλοίο.

Από την πλευρά της Αθήνας μοναδική αντίδραση ήταν ένα νέο διάβημα το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η περιοχή των ερευνών που ανακοιώθηκε από την Τουρκία περιλαμβάνει μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.