Χίος: Επέστρεψε ο ρουκετοπόλεμος μετά από δύο χρόνια

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας επέστρεψε και ο περίφημος ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου στη Χίο.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο οτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο αντίπαλες ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.
Η Χίος γέμισε ξανά με επισκέπτες που παρακολούθησαν το γνωστό έθιμο που συνεχίζεται παρά τις αντιρρήσεις πολλών στη στόχευση των εκκλησιών των αντίπαλων χωριών, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.
Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.
Ο ρουκετοπόλεμος αυτή τη φορά έγινε με πολύ μικρότερο αριθμό ρουκετών που παρόλα αυτά έφτασαν τις 10.000!
Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το εκρηκτικό κοκτέιλ από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες.

Προηγούμενο άρθροΧωρίς νερό μέχρι το απόγευμα περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΟι Γάλλοι στις κάλπες σήμερα-Αγωνία σε όλη την ΕΕ για τα αποτελέσματα