Ο τρέχων αριθμός νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι ανέρχεται σε 80 άτομα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές στη Χαβάη, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται συνεχείς επιχειρήσεις έρευνας στα απομεινάρια της  πόλης Laheina.

Οι πυρκαγιές αναδείχθηκαν ως η πιο θανατηφόρα οικολογική καταστροφή που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της πολιτείας, υπερβαίνοντας τον αριθμό των νεκρών που προκλήθηκαν από το τσουνάμι που έπληξε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης το 1960, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 61 άτομα μόλις ένα χρόνο μετά την αποδοχή της Χαβάης ως πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιητική δήλωση αναφέροντας ότι μπορεί να εντοπίσουν και άλλους νεκρούς από την πυρκαγιά, που κατέκαψε 1.000 κατοικίες και άφησε πίσω της χιλιάδες αστέγους, ενώ για την ανοικοδόμηση της περιοχής πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80.

Η φωτιά στη Λαχέινα που εξαπλώθηκε από περιοχές χαμηλής βλάστησης προς την πόλη συνεχίζει να καίει αλλά έχει τεθεί κατά 85% υπό έλεγχο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κομητεία. Δυο άλλες πυρκαγιές στο νησί έχουν τεθεί κατά 80% και κατά 50% υπό έλεγχο.

Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, ο βαθμός στον οποίο οι κάτοικοι είχαν προειδοποιηθεί πριν οι κατοικίες τους τυλιχτούν στις φλόγες, παραμένει αβέβαιος. Το νησί είναι εξοπλισμένο με σειρήνες συναγερμού που προορίζονται να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για φυσικές καταστροφές και άλλους επικείμενους κινδύνους. Ωστόσο, οι σειρήνες αυτές δεν φάνηκε να ήχησαν  κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Προηγούμενο άρθροΠυροβολισμοί σε κλαμπ στο κέντρο της Αθήνας-Συνελήφθη ζευγάρι
Επόμενο άρθροΆγριο πετσόκομμα νεοδημοκράτη στον αέρα του Focus FM 103.6 από τον Σερέτη Γρηγόρη