Χαρδαλιάς για μετακινήσεις σε νησιά: Με αρνητικό τεστ ή εμβόλιο από 5/7

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό, και αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test για τους μη εμβολιασθέντες, θα γίνονται από την 5η Ιουλίου οι μετακινήσεις προς τα νησιά, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ότι ο μοριακός έλεγχος (PCR) θα πρέπει να έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες και το rapid τεστ τις τελευταίες 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα μέτρα

Από τα μέτρα εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ως προς τις χερσαίες μετακινήσεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση διαρκώς στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά κοντά στην Εθνική Οδό Λαρίσης-Τρικάλων
Επόμενο άρθροΘέρμη: Λύση στο πρόβλημα της επάρκειας νερού στον Τρίλοφο