Χανιά: Ξεκινάει σήμερα η δίκη για τους θανάτους σε γηροκομείο-Εικοσιπέντε οι κατηγορούμενοι

Εικοσιπέντε άτομα αναμένεται να καθίσουν σήμερα (18/11) στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση λειτουργίας ιδιωτικής δομής φιλοξενείας ηλικιωμένων.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί για σήμερα μετά την αναβολή που έλαβε στις 2 Σεπτεμβρίου λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η δίκη αφορά την άσκηση δίωξης κατά των κατηγορουμένων για διάφορα πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα για τα οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, καθώς είναι σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση που διερευνά θανάτους ηλικιωμένων στη δομή καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας τους.
Για την υπόθεση, έχουν προφυλακισθεί μετά τις απολογίες τους στις 13 Φεβρουαρίου τέσσερα άτομα, η ιδιοκτήτρια και η συνιδιοκτήτρια της δομής, δύο γιατροί, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης και επτά υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας ενώ ο νυν Αντιπεριφερειάρχης που είχε αρκικά κατηγορηθεί, απαλλάχθηκε στη συνέχεια με βούλευμα του Τριμελές Πλημμελειοδικείου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, το γηροκομείο χρησιμοποιούσε την τακτική της «μηχανικής καθήλωσης», δηλαδή την πλήρη ακινητοποίηση των ηλικιωμένων όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή τα αναπηρικά καροτσάκια τους, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

Στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθούν έλκη από πίεση στους ηλικιωμένους και να επιδεινωθεί ραγδαία η επιβαρημένη υγεία τους.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σπείρα “ρήμαζε” βενζινάδικα και εταιρείες
Επόμενο άρθροΒόλος: Καταδικάστηκε ο 43χρονος που έσπασε τα δόντια του πρώην πεθερού του σε καυγά