Αυτό είναι το νέο ελληνικό drone “Γρύπας”-Στην κατασκευή του συμμετέχει και το ΑΠΘ

Υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με ερευνητικές ομάδες από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια για το σχεδιασμό και δεύτερου, πιο σύγχρονου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΕΑΒ.

Από την επιτήρηση και την από αέρος κρίσιμη πληροφορία που προσφέρουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, η Ελλάδα επιχειρεί το επόμενο βήμα περνώντας στα επιχειρησιακά, οπλισμένα Μη Επανδρωμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το “UCAV” όπως λέγεται διεθνώς, θα συνεργάζεται με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και το κύριο χαρακτηριστικό που του δίνουν είναι η μεγάλη εμβέλεια και ώρες πτήσης.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως ήδη έχει διατεθεί έμπειρος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στον τομέα της ανάπτυξης του οπλισμένου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και τόνισε πως ως υπουργείο και κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων: «Θα δώσουμε τα χαρακτηριστικά που θέλει κάθε κλάδος για τα UCAV στα οποία μετέχουμε».

Τέσσερα Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο, Θεσσαλίας, Πάτρας) ενώνουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους με εκείνες του προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την ανάπτυξη του νέου Μη Επανδρωμένου με την επωνυμία «Γρύπας».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπακώστας, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αναφερόμενος στο Γρύπα είπε ότι είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα βοηθήσει στην άμυνα της χώρας και τις ανάγκες των ΕΔ».
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στο αρχικό σχέδιο του Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος “Αρχύτας” τονίζοντας ότι: «Αυτό που σχεδιάσαμε έγινε πράξη και αφού έγινε πράξη πάμε στο επόμενο βήμα».

Άλλωστε οι δοκιμαστικές πτήσεις του επιτηριτικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους «Αρχύτας» ξεκινούν το επόμενο διάστημα και μόλις αυτές ολοκληρωθούν τοποθετείται στην γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ.
Σ’ ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την σχεδίαση του οπλισμένου UAV “Γρύπας” θα αγγίξει περίπου τους 25 μήνες. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, πέραν της αεροναυπηγικής σχεδίασης περιλαμβάνονται και όλες εκείνες οι παρατηρήσεις – ανάγκες που θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε αυτά τα Μη Επανδρωμένα να εξυπηρετούν και τους τρεις κλάδους. Αμέσως μετά θα απαιτηθεί χρόνος για την κατασκευή των πρωτότυπων όπου τότε θα ξεκινήσουν οι πτητικές δοκιμές.

Πηγή: ertnews

Προηγούμενο άρθροΠέθανε σε ηλικία 54 χρονών έπειτα από ανακοπή καρδιάς η κόρη του Έλβις
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία ΟΛΜΕ – ΔΟΕ – Στις 13:00 στο υπ. Παιδείας στις 14:00 στο ΥΜΑΘ