Αύριο στο Παρίσι οι επίσημες ανακοινώσεις για την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belharra και τριών κορβετών Gowind από τη Γαλλία

Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία στην Ελλάδα τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου (Belharra) με προοπτική αγοράς άλλης μιας, καθώς και τριών κορβετών κλάσης (Gowind).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν. Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνήθηκε να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η πρώτη φρεγάτα Bellharra αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του Ελληνικού Πολεμικού στόλου το 2025. Στο ενδιάμεσο όπως λένε οι πληροφορίες, θα παραχωρηθούν δωρεάν από τη Γαλλία στη χώρα μας δύο φρεγάτες του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Γαλλία:

  • Στις 20:00 το βράδυ σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκαινιάσουν από κοινού στο μουσείο του Λούβρου την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας από το 1675-1919».
  • Θα ακολουθήσει αμέσως μετά δείπνο εργασίας των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
  • Αύριο μεταβαίνουν στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Προηγούμενο άρθρο2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα – 325 στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΗΧΗΤΙΚΟ-Μαρτυρία από το βράδυ που έπεσαν χημικά στη Θεσσαλονίκη