Αβραάμ Ζεληλίδης: “Φοβάμαι ότι όσο ζω, τρυπάνι στην Ελλάδα δε θα δω” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

“Ασχολούμαι με το θέμα αυτό περισσότερα από 25 χρόνια, έχω φτάσει σε σημείο απογοήτευσης” ανέφερε μιλώντας στον Focus FM και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων Αβραάμ Ζεληλίδης.

“Έχω πειστεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν ήθελαν να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες.Φοβάμαι ότι όσο ζω, τρυπάνι στην Ελλάδα δε θα δώ.Προσπαθώντας κάθε φορά να καταλάβω ποιος έφταιγε γι΄αυτό, κατέληγα σε διαφορετικό συμπέρασμα. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ο κύριος παράγοντας για τη μη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι εξωτερικός. Όλοι ενστερνίστηκαν την “πράσινη ενέργεια και γέμισαν τα βουνά, ανεμογεννήτριες”.

“Ακόμα η Αμερική δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον East med εάν θέλει να περνάει από την Ελλάδα, αλλά είναι προς τα εκεί. Έχει βοηθήσει τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση. Πρόσφατα ακούω και ενα plan B, ότι ακόμα κι αν δε θέλουμε να κεντράρουμε την Τουρκία με το συμφωνο της Λιβύης, θα μπορουσε η αξιοποίηση της λεβαδίνης να πάει με αγωγό στην Αίγυπτο, να κινηθεί ο αγωγός παραλιακά μέχρι εκεί που είναι η ΑΟΖ με την Ελλάδα και να ακολουθήσει τον East med, όπως είχε σχεδιαστεί”.

Ο κύριος Ζεληλίδης εξήγησε τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα, εάν έρθει ο East med, αναφέροντας ότι όλη η δυτική πλευρά και η Πελοπόννησος θα έχουν τρομερή ανάπτυξη.

Αναφορικά με τα κοιτάσματα ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, είπε ότι ενώ υπήρχε μία διαδικασία σε εξέλιξη νοτιοδυτικά της Κρήτης, ξαφνικά τους ανακοινώθηκε πάγωμα των ερευνών, εξαιτίας μιας προσφυγής περιβαλλοντικής οργάνωσης για επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στην περιοχή. “Θεωρώ ότι τελικα μπορεί να προχωρήσουν οι έρευνες, όχι γιατι το αποφασίσαμε εμείς, αλλά γιατι κάποιοι άλλοι έκριναν ότι πρέπει να γίνει. Η Αμερική θεωρεί ότι είναι η καλύτερη λύση για την ίδια, ίσως ο Μπάιντεν θελήσει να απεμπλακεί απο τη βοήθεια στην Ευρώπη και οδηγήσει τις έρευνες στην Ελλάδα”.

Ο κύριος Ζεληλίδης έκανε λόγο και για τα οικόπεδα που εχει η χώρα μας προς εκμετάλλευση, νοτιοδυτικά της Κρήτης, το μπλοκ του Κυπαρισσιακού Κόλπου, τη Πρέβεζα, δυτικά της Κέρκυρας και τα χερσαία οικόπεδα. “Ο Πατραϊκός είναι ώριμος να μπει αύριο το γεωτρύπανο.Και στη συνέχεια ο Κυπαρισσιακός μιας και έχουν ολοκληρωθεί και οι σεισμικές έρευνες”.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του «Γ. Παπανικολάου» για τη φονική πυρκαγιά
Επόμενο άρθροΕργατικό Κέντρο Κατερίνης: Ο μισθός # ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ, ο λογαριασμός #ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ