Αθανάσιος Παπανικολάου: «Αν η Ελλάδα πάρει δύο συστοιχίες Patriot, θα ενισχυθεί σημαντικά. Σε 1-2 χρόνια, θα έχει ανατραπεί η ισορροπία δύναμης στον αέρα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας»

Ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6 ο δημοσιογράφος Κώστας Τουτσίδης και ο πτέραρχος ε.α Αθανάσιος Παπανικολάου αναφορικά με τη φημολογία που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα περί απόσυρσης των ρωσικής προέλευσης πυραύλων S-300 από την ελληνική πλευρά και την αντικατάστασή τους από του δυτικού τύπου πυραύλους Patriot.

«Σημασία έχει να τονίσουμε ότι αυτά πρέπει να αλλαχτούν κάποια στιγμή, η στρατιωτική υπηρεσία δε δέχομαι ότι θα αφήσει ανυπεράσπιστη την αεράμυνα της χώρας. Εξάλλου, έχουμε και μια συστοιχία Patriots στη Σαουδική Αραβία, η οποία μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή. Το πιο συμφέρον για τη χώρα μας είναι η αγορά ή παροχή προς τη χώρα μας των Patriot», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπανικολάου.

«Το σύστημα των S-300 που τώρα διαθέτουμε είναι… κουτσό. Άσχετα το τι γράφεται στον Τύπο, η Τουρκία δεν έχει εξαπλώσει τη χρήση των S-400, λόγω και των εκλογών που έρχονται. Και τα S-300 και τα S-400 δε μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με του αμερικάνικου τύπου. Τα S-400 είναι σαφώς ανώτερα από τα S-300, αλλά δε χρησιμοποιούνται από την Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Τονίζω ότι κανένας στρατιωτικός δε θα αναλάβει ευθύνη να “ξεγυμνώσει” την αεράμυνα της χώρας είτε στα νησιά είτε οπουδήποτε αλλού. Κανένα μέρος δε πρόκειται να μείνει ακάλυπτο. Αν η Ελλάδα πάρει δύο συστοιχίες Patriots, θα ενισχυθεί σημαντικά η χώρα(…) Σε ένα με δύο χρόνια , θα έχει ανατραπεί η ισορροπία της δύναμης στον αέρα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Με την έλευση και των F-35, είναι προφανές ότι θα μείνει πολύ πίσω η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας σε σχέση με την ελληνική, ανατρέποντας την ισορροπία στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.

Για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι σχέσεις των Τούρκων με τις ΗΠΑ από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, ο είπε:

«Ο Κιλιντζάρογλου έχει κάνει τα ανοίγματά του στη Δύση ήδη. Αν δε δοθεί λύση με τους S-400, μη περιμένετε καμία εξέλιξη ούτε με F-16. Για τους Αμερικανούς, η ύπαρξη των S-400 είναι ο σημαντικότερος λόγος, ο οποίος έχει φτάσει τις σχέσεις των δύο εδώ που βρίσκονται. Άρα πρέπει να υπάρχει και η βούληση από την τουρική πλευρά να φύγουν οι S-400 για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ(…) Ενδεχομένως, με το που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση να τα βρει με τους Αμερικάνους, γιατί αυτό περιμένουν και οι Αμερικάνοι. Δηλαδή, να χάσει ο Ερντογάν και υπάρξει μια συννενόηση με την Τουρκία. Γιατί τη θέλουν την Τουρκία. Δε θέλουν με τίποτα να τη χάσουν. Άρα το μοναδικό εμπόδιο είναι ο Ερντογάν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ε.ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΑκάρ σε Παναγιωτόπουλο: «Ειλικρινής μας ευχή Αιγαίο και Μεσόγειος να γίνουν πελάγη φιλίας, με τη δημιουργία μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας»