Για την ισχύουσα κατάσταση με τις οφειλές σε στεγαστικά, κυρίως, δάνεια που οδηγούν σε πλειστηριασμούς από τα funds μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Το αρχικό σχόλιο της κ.Νούκα για το αν έχουν ελαττωθεί οι πλειστηριασμοί, με τις εθνικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, ήταν:

«Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει διακοπή των πλειστηριασμών. Ακόμη και ένα σπίτι αξίας, 60,65,70 ή 75 χιλιάδων ευρώ είναι κατ’ επιλογή του servicer, εντολοδόχου του fund, εάν θα σταματήσει τον πλειστηριασμό ή όχι, δεν υπάρχει κάτι που να προστατεύει αυτή τη στιγμή(…) Κάποιους μπορεί να τους σταματήσουνε, αλλά δεν υπάρχουν κριτήρια ή νομοθετική ρύθμιση»

«Το πρόβλημα των “κόκκκινων δανείων” δε προσπάθησε να το λύσει κανείς, ανεξαρτήτως κυβέρνησης που ήταν “πάνω”(…) Σήμερα, 24 Απριλίου του 2023, με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει από το 2010, και τα 110 δις κόκκινων δανείων είναι σήμερα 111δις. Άρα, όλα τα “νομθετήματα” μέχρι στιγμής δεν ήταν παρά “μπαλώματα” της στιγμής για λίγο χρονικό διάστημα με ρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν από την Πολιτεία για το πρόβλημα αυτό, είπε:

«Μία είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αν δεν “κουρευτούν” τα δάνεια, όπως είχε γίνει με ένα πλαφόν που είχε μπει σε αγροτικά δάνεια το 2004, που είχαν ανάλογο πρόβλημα, δε πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα(…) Ως λύση γενική θα ήταν να “κουρευτούν” τα κόκκινα δάνεια. Και οι συνεπείς, για να μην αισθάνονται τα “κορόϊδα” της όλης υπόθεσης, θα πρέπει να βρεθεί και με αυτούς μια ισορροπία για να προστατευτεί η κοινωνική συνοχή(…) Αν νομίζουν ότι η λύση είναι οι πλειστηριασμοί…»

«Πουλήθηκαν οι απαιτήσεις της ΔΕΗ σε funds, όπως τα δάνεια και έρχονται να βγάζουν σε πλειστηριασμούς μάλλον, κατοικίες, αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ(…) Έχω έγγραφα στα χέρια μου από πουλημένη απαίτηση της ΔΕΗ, 2.500 χιλιάδων ευρώ. Χρωστούσε, για παράδειγμα, ένας κύριος στη ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ύψους 2500 χιλιάδων ευρώ. Αυτή η απαίτηση με άλλες, πουλήθηκαν σε funds εταιρίας του εξωτερικού από τη ΔΕΗ. Αν δε μπορεί να πληρώσει, το fund θα πάει να του κατασχέσει από 2.500 χιλιάδες ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό, αλλιώς μπορεί να βγει και η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό από το fund», ανέφερε για το νέο…. “πονοκέφαλο”των πολιτών, σχετικά με την τακτική της ΔΕΗ απέναντι στους οφειλέτες της.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΑναίρεση του βουλεύματος της αποφυλάκισής του Νίκου Σειραγάκη ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου
Επόμενο άρθροΣε 7 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 28χρονος από το Αγρίνιο για ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση σε 4χρονο αγοράκι