Αποζημίωση 120.000 στερλινών για θάνατο μουσικού μετά το εμβόλιο AstraZeneca στη Βρετανία

Το ποσό των 120.000 λιρών (140.000 ευρώ) θα δοθεί ως αποζημίωση στη μνηστή ενός βρετανού μουσικού που πέθανε από παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Οκτώ ημέρες μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου, στις 13 Μαΐου της περυσινής χρονιάς, ο τραγουδιστής γνωστός ως Lord Zion ένιωσε έναν έντονο πονοκέφαλο. Εισήχθη σε νοσοκομείο του Νιούκαστλ – όπου πέθανε έξι ημέρες αργότερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

Στο πιστοποιητικό θανάτου του «Λόρδου Ζάιον» καταγράφονται «μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν από αιμορραγία», η αιτία της οποίας ήταν επιπλοκές από το εμβόλιο της Astra Zeneca για τον κορωνοϊό. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του 48χρονου και μετά από μεγάλο αγώνα η μνηστή του έλαβε αποζημίωση των 120.000 στερλινών.

Μιλώντας στο GBnews η Βίκι Σπιτ δήλωσε ότι στόχος της δεν ήταν τα χρήματα, αφού κανείς δεν μπορεί να φέρει πίσω τον αγαπημένο της, αλλά η αναγνώριση των επιπλοκών του εμβολίου:

«Είναι το πρώτο βήμα στη μάχη. Δεν πρόκειται για χρήματα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τους ανθρώπους που έχουμε χάσει. Πρόκειται για την αναγνώριση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη μέχρι να λάβουν την αποζημίωση οι συγγενείς των θυμάτων: «Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό το γεγονός ότι οι χήρες και οι τραυματίες έπρεπε να παλέψουν για ένα χρόνο για να λάβουν αυτή την υποστήριξη, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, πάνω από 400.000 άτομα έχουν αναφέρει παρενέργειες του εμβολίου στο Πρόγραμμα Κίτρινων Κάρτων, ενώ περισσότερα από 1.300 άτομα έχουν υποβάλει αξιώσεις για αποζημιώσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά.

Το Πρόγραμμα αποζημίωσης για παρενέργειες των εμβολίων ξεκίνησε στη Βρετανία το 1979, με στόχο να αποζημιώνει όσους παθαίνουν «βαριά αναπηρία μετά από εμβολιασμό για συγκεκριμένες ασθένειες».

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ξεκίνησε ο καύσωνας – Aύριο η πιο ζεστή ημέρα
Επόμενο άρθροAιτήσεiς – Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ΑΦΜ 5 και 6