Απόστολος Κυριαλάνης: «Έχουμε μόνιμα 40% ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Έχει φτάσει σε σημείο να υποβαθμίζεται η υγεία των πολιτών»

Για την τραγική κατάσταση που χαρκτηρίζει μεγάλη μερίδα των νοσοκομείων της επαρχίας και έγκειται κατά βάση στην έλλειψη προσωπικού, μίλησε στον FOCUS FM 103,6 και τη Δέσποινα Μποτίτση ο πρόεδρος των νοσκομειακών γιατρών της Ξάνθης, Απόστολος Κυριαλάνης.

«Εμείς εδώ και καιρό έχουμε προβλήματα. Αλλά για τα τωρινά προβλήματα είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Η απάντηση ήταν ότι γίνονται προκηρύξεις, αλλά δε προσλαμβάνονται, δεν έρχεται να δουλέψει κανένας γιατρός(…) Γίνονται προκηρύξεις για προσλήψεις, αλλά δεν έρχονται γιατροί. Και κάποιος λόγος θα υπάρχει. Ας ψάξουν να τον βρούνε. Δε μπορεί να λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας χάρη στις προσπάθειες και το φιλότιμο των γιατρών(…) Ιδίως μετά την πανδημία, ο γιατρός έχει κουραστεί σωματικά και πνευματικά, δεν έχουμε πάρει άδεια, ο φόρτος εργασίας, οι συνθήκες», ανέφερε αρχικά ο κ. Κυριαλάνης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Δεν υπήρχε κάποιος να στηρίξει αυτό το νοσοκομείο (σ.σ Ξάνθης). Το νοσοκομείο αναγκάζεται να κάνει πρώτες βοήθειες, συνταγογράφηση να εξετάζει όλους τους ασθενείς. Η κίνηση είναι τεράστια(…) Είναι μικρός ο αριθμός των γιατρών που προκηρύσσονται και προκηρύσσονται σε συγκεκριμένες περιόδους που αφορούν κάλυψη κενών σε όλα τα νοσοκομεία(…) Δε μπορεί κάθε νοσοκομείο να περιμένει πότε θα γίνουν οι προκηρύξεις. Πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτά που έχουν ανάγκη και να είναι μαζικές»

Ο κ. Κυριαλάνης επισήμανε με νούμερα το μέγεθος του προβλήματος:

«Έχουμε μόνιμα 40% ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Έχει φτάσει σε σημείο να υποβαθμίζεται η υγεία των πολιτών, γιατί το 30% είναι στην παθολογική κλινική(…) Θέλει άμεσα να έρθουν γιατροί. Κάποιοι έχουν έρθει με απόσπαση από την Καβάλα, άλλοι από κέντρα Υγείας, αλλά αυτό δεν είναι λύση(…) Σε πολλά νοσοκομεία γίνονται διαμαρτυρίες για ελλείψεις. Εμείς έχουμε συνολικά δύο παθολόγους, δύο γιατρούς στα ΤΕΠ,  ένα πνευμονολόγο και ένας νευρολόγο! Είναι τραγική η κατάσταση στον παθολογικό τομέα του νοσοκομείου Ξάνθης(…) Συνολικά, με τον παλιό μηχανισμό, οι οργανικές θέσεις είναι 103. Είναι 63 που εργάζονται και 40 λείπουν(…) ΜΕΘ δεν υπάρχει από τον περασμένο Ιούνιο »

Για τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του ιατρικού προσωπικού υπγράμμισε:

«Όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι πολίτες, όλοι οι σύλλογοι του νομού, οι δεσμοί, οι δήμαρχοι είναι μαζί μας. Εμείς προτείνουμε μαζικές προσλήψεις. Κίνητρα οικονομικά και θεσμικά να έχουμε την κάλυψη της παθολογικής άμεσα, να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ»

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Χαρβαλιάς: «Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει θέσει το θέμα των αποζημιώσεων στη Γερμανία»
Επόμενο άρθροΣεισμική δόνηση στην Κρήτη