Απανωτά πλήγματα δέχεται η τουρκική λίρα.-Έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς η αξία της Τουρκικής Λίρας , η οποία έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 18,38 λίρες έναντι του δολαρίου, με φόντο τη νέα μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 12%, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, παρότι ήδη έχει προχωρήσει σε μειώσεις σοκ.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 12% από 13% που ήταν μέχρι σήμερα, την ώρα που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο.
Σε ετήσιο επίπεδο, η τουρκική λίρα διολισθαίνει κατά 27% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς ο Πληθωρισμός στη χώρα έχει ανέλθει σε υψηλό 24ετών και πλέον ξεπερνά το 80%.
Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός άγγιξε το 80,21%, ελάχιστα χαμηλότερα από την εκτιμήσεις των αναλυτών και αυξημένος σε σύγκριση με το 79,6% που κατέγραψε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (Tüik).
Ώθηση στην πτωτική κίνηση έδωσε και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,75%, για τρίτη συνεχόμενη φορά από την αρχή του έτους.
Σημειώνεται πως μετά από το καλοκαιρινό ράλι κατά 150% που ξεκίνησε τον Ιούλιο και έφτασε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 35%, προκαλώντας σοκ στο χρηματιστήριο της Τουρκίας, το Borsa Istanbul, τις προηγούμενες ημέρες.
Η πτώση εξαφάνισε περισσότερα από 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις εισηγμένες τράπεζες της χώρας.

Προηγούμενο άρθροΣέρρες: 72χρονος κατείχε δύο μαρμάρινα τμήματα κιόνων
Επόμενο άρθροΧαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια