Αντί να τιμούν, τιμωρούν τους ακρίτες μας – «Η κυβέρνηση δεν μας στηρίζει» – Χωρίς ειδική εύνοια για τη θέρμανση οι κάτοικοι στη Φλώρινα

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Φλώρινα όσον αφορά το κόστος της θέρμανσης μίλησε στον Focus FM 103.6 και στην Θεοδώρα Απότα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνος Σιάκος, υπογραμμίζοντας ότι υφίστανται τρομερή αδικία.

Ο κ. Σιάκος ρωτήθηκε για το εάν εισακούστηκε το αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας περί ειδικής μέριμνας όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης με δεδομένες τις θερμοκρασιακές συνθήκες  στην περιοχή.  «Οι ποσότητες πρώτης ύλης που θα χρειαστούμε, είτε αυτό αφορά καυσόξυλα, είτε πέλλετ είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη μας» τόνισε όσον αφορά τις υπάρχουσες ανάγκες.

«Οπότε υπάρχει μια αδικία, θα λέγαμε και, βλέποντας αυτή την αδικία και νιώθοντάς την στο “πετσί” μας αλλά και στις τσέπες μας, είχαμε κάνει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. (…)  Και ενώ είχαμε κάποιες δεσμεύσεις από το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Οικονομικών) και συγκεκριμένα από τον κ. Βεσυρόπουλο για περαιτέρω ενίσχυση στο κομμάτι του επιδόματος θέρμανσης , μέχρι και σήμερα δε το έχουμε δει να γίνεται πράξη» υπογράμμισε.

«Είναι εντελώς άδικο περιοχές όπως η Φλώρινα, τα Γρεβενά, η Καστοριά να τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σα να είναι οι φτωχοί συγγενείς της χώρας» ανέφερε προσθέτοντας ότι «η Φλώρινα είναι η περιοχή που επί δεκαετίες τροφοδοτεί με ενέργεια όλη τη χώρα. Και σαν αντιστάθισμα, έρχεται η κυβέρνηση και δεν στηρίζει αυτή την περιοχή».

Ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης ο κ. Σιάκος απάντησε «τα κριτήρια είναι πάρα πολύ αυστηρά» συμπληρώνοντας ότι «ένα 30-40% των κατοίκων της περιοχής δεν το δικαιούται». Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια να μετατρέψουν τους λέβητές τους σε λέβητες πέλλετ, του οποίου η τιμή έχει τριπλασιαστεί. «Ένας τόνος πέλλετ πέρσι κόστιζε 250 ευρώ, σήμερα έχει ξεπεράσει τα 650 ευρώ» ανέφερε. Στάθηκε και στα εισοδηματικά κριτήρια. «Δύο μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα τα ξεπερνούν και μένουν εκτός της βοήθειας του επιδόματος θέρμανσης. Και το πιο σημαντικό, αν μιλάμε για δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, είναι το εξής: Δε μπορούμε να έχουμε 53% φόρο. Στο 1 ευρώ, τα 53 λεπτά είναι φόροι. Εμείς για 2000 ευρώ (σ.σ. κατανάλωση) δίνουμε 1060 ευρώ φόρους. Το αντιλαμβάνεστε αυτό;», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πικρία του λέγοντας χαρακτηριστικά «θυμάμαι ήμουν μικρός ηλικιακά όταν άκουγα τη Μελίνα Μερκούρη να έρχεται στα σύνορα και να λέει ότι είναι τιμή να ζεις στα σύνορα και όχι ποινή. Έπρεπε να φτάσω στα 47 μου χρόνια για να καταλάβω ότι η Μελίνα για πρώτη φορά είχε άδικο… δυστυχώς το να ζεις στα σύνορα σήμερα είναι ποινή».

Επιπλέον, ο κ. Σιάκος αναφέρθηκε και στη μείωση πληθυσμού στη Φλώρινα. «Δεν οφείλεται στον αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων. Έχει να κάνει με την έντονη μετανάστευση η οποία υπάρχει. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε.

Τόνισε παράλληλα ότι «η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες. Μία από τις δυνατότητες τις οποίες είχε και στήριζε την τοπική οικονομία ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, με την απολιγνιτοποίηση, χάνεται και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, οικονομικό κομμάτι που στήριζε σθεναρά την περιοχή. Με την απολιγνιτοποίηση, θα απωλέσουμε και το 28% του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος που παράγουμε αυτή τη στιγμή».

Προηγούμενο άρθροΑποκαλύψεις από τον Ανδρέα Παπακυριακόπουλο για τα εθνικά μας θέματα – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM 103.6
Επόμενο άρθροΟ καιρός σήμερα 14/01 στη Μακεδονία και τη Θράκη