Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, με τους δανειολήπτες που πλέον δεν πείθονται από τη δικαιολογία «έχουμε πόλεμο», να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα βλέποντας μήνα με τον μήνα τη δόση του στεγαστικού τους δανείου να αυξάνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.

Το κυβερνητικό επιτελείο που ετοιμάζεται για εκλογές, έχει πλήρη αντίληψη και του πολιτικού κόστους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

ΑΚΑΡΠΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τις τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις ελάφρυνσης των δανειοληπτών στη βάση του μοντέλου που ακολούθησε η Ισπανία, δηλαδή με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση διάρκειας δανείων που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσήλθαν στη συνάντηση για να υποστηρίξουν ότι δεν δύνανται να προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία, αλλά μόνο σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις, σε περιπτώσεις όπου το ζητούν οι δανειολήπτες και κρίνεται ότι είναι αναγκαία μια παρέμβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η «κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Προηγούμενο άρθροΣτο Κιλκίς σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Επόμενο άρθροΣοκ στο Πήλιο: Άνδρας αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο