Ανναλένα Μπέρμποκ: «Το στρατιωτικό καθεστώς στο Μάλι “τορπιλίζει” τις προσπάθειές μας»

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε χθες Τετάρτη το στρατιωτικό καθεστώς στο Μάλι ότι τορπιλίζει τις προσπάθειες της Μπούντεσβερ – του γερμανικού στρατού-, έπειτα από σειρά απαγορεύσεων και κωλυμάτων που κλιμάκωσαν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανάκληση από τις αρχές του Μάλι της άδειας που είχε δοθεί να εκτελεί υπερπτήσεις γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, περιπλέκοντας περαιτέρω την αποστολή των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων στο κράτος της δυτικής Αφρικής.

Το μέτρο αυτό εμποδίζει τις πτήσεις μεταγωγικού A400M, εξήγησε η διοίκηση επιχειρήσεων της Μπούντεσβερ στην επιτροπή Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής κάτω Βουλής, χθες Τετάρτη.

Για την κυρία Μπέρμποκ, οι αρχές στο Μάλι παρεμποδίζουν την αποστολή του γερμανικού στρατού. «Η δέσμευσή μας τορπιλίζεται ξανά και ξανά», είπε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στον Καναδά η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Περιέγραψε την κατάσταση με τη φράση «κάθε άλλο παρά καλή» προτού συμπληρώνει ότι «δεν χρειάζεται να υπεκφεύγουμε: τα πράγματα είναι άσχημα».

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να συνεχίσει να συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. «Θέλουμε να παραμείνουμε στο Σαχέλ, στο Μαλί, ο κόσμος μας χρειάζεται», επέμεινε.

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΕ καταδικάζει τα «επιθετικά» γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν
Επόμενο άρθροΆσύλληπτος παραμένει ο Πακιστανός που είναι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 17χρονης στο Περιστέρι