Ανησυχία με νέο επικίνδυνο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα

Ένας νέος δυνητικά θανατηφόρος νέος ιός που πιστεύεται ότι μεταδίδεται στους ανθρώπους από ζώα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, σύμφωνα με αναφορές.

Ο ιός Henipa Langya, γνωστός ως «Langya», έχει ήδη μολύνει 35 ανθρώπους, ωστόσο, κανείς δεν έχει πεθάνει ή δεν έχει υποστεί σοβαρή ασθένεια, λένε τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν σύμφωνα με μια αναφορά στους The Taipei Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα του independent.
Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι ο ιός έχει μέχρι στιγμής βρεθεί στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας και δεν έχει ακόμη αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Είκοσι έξι από τους ασθενείς φέρεται να έχουν υποστεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, πονοκέφαλο και έμετο.
Ο νέος ιός ανήκει στην οικογένεια Henipavirus, η οποία έχει δύο προηγουμένως αναγνωρισμένους ιούς, τον ιό Hendra και τον ιό Nipah.
Δεν υπάρχει εμβόλιο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 75%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τι είναι ο ιός Langya
Ο ιός Langya, ο οποίος έχει βρεθεί στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας, μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί, ωστόσο CDC δεν έχει ακόμη καθορίσει αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων Παρέχοντας λεπτομέρειες για την ορολογική έρευνα που διεξήχθη στα οικόσιτα ζώα, είπε ότι το 2% των εξετασθέντων αιγών και το 5% των εξετασθέντων σκύλων ήταν θετικοί.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 25 είδη άγριων ζώων υποδηλώνουν ότι η μυγαλή (σ.σ. ένα μικρό εντομοφάγο θηλαστικό που μοιάζει με ποντίκι) μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή του Langya, καθώς ο ιός βρέθηκε στο 27% των υποκειμένων της στρουθοκάμηλου, δήλωσε ο αναπληρωτής ΓΔ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Προηγούμενο άρθροΒροχή από “διάττοντες αστέρες” (Περσείδες) αύριο και μεθαύριο το βράδυ στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑιγάλεω: Συλλήψεις για αρπαγή βρέφους, ύποπτη και η μητέρα