Ανησυχία για τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Κίνα πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν στην Ιαπωνική ΑΟΖ

Φωτογραφία Αρχείου

Πυραύλους που φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, εκτόξευσε κατά την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί η Κίνα.

Η εκτοξεύσεις πυραύλων έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κοντά στην Ταϊβάν ενώ ο  Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι ζήτησε την «άμεση διακοπή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

«Οι ενέργειες της Κίνας αυτήν τη φορά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απευθύνω έκκληση για την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Γιά τέσσερις από τους πέντε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας και “φέρονται να πέταξαν πάνω από το νησί της Ταϊβάν”, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα χαρακτηρίζει το περιστατικό “σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών”. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρίνισε ότι “η χώρα του προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού”.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει με το Πεκίνο “σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης” απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

Προηγούμενο άρθροΠολύωρες διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΤα Σκόπια έστειλαν στην Ουκρανία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-25