Ανέστης Φιλιππίδης: “Το μυστικό του ορυκτού πλούτου είναι οι πολλαπλές χρήσεις των παραγόμενων προϊόντων. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες” – HXHTIKO Focus FM

“Από μία ορυκτή πρώτη ύλη μπορείς να κάνεις 200 προϊόντα, να κατακλύσεις την εθνική και τη διεθνή αγορά και τότε να μιλάς για πολύ μεγάλα νούμερα” υπογράμμισε ο καθηγητής Κοιταγματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ανέστης Φιλιππίδης.

Ο κος Φιλιππίδης μιλώντας στον FOCUS 103,6 FM και τον Στέφανο Δαμιανίδη τόνισε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποια είναι η ακαθάριστη αξία, αλλά τι ποσοστό εκμεταλλεύεσαι και τι παράγεις από αυτό.

“Για παράδειγμα εάν εγώ εκμεταλλευτώ ένα ζεολιθικό τόφο, μπορώ να παράγω και δεκάδες εδαφοβελτιωτικά προϊόντα και εκατοντάδες προϊόντα για να καθαρίζω, να αδρανοποιώ υγρά και στερεά απόβλητα, μπορώ επίσης να κάνω προϊόντα που θα βελτιώσουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, μπορώ να κάνω φίλτρα για να καθαρίζει ο αέρας στα κλιματιστικά και αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί επ΄άπειρον. Αυτό είναι το μυστικό για τον ορυκτό πλούτο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες”, σημείωσε.

“Στη χώρα μας έχουμε το λιγνίτη, έχουμε τη γεωθερμία, έχουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.” ανέφερε ο καθηγητής. “Ενώ για το λιγνίτη και τη γεωθερμία μιλάμε για βέβαια αποθέματα, για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, μιλάμε για ενδεικτικά. Που σημαίνει ότι όλη αυτή η αξία με τη χαμηλότερη τιμή, είναι περίπου 1,4 τρις η ακαθάριστη αξία. Από κει και πέρα σημασία έχει τι ποσοστό εκμεταλλευόμαστε από αυτά.Είναι πολύ χαμηλο, κάτω της μονάδας και αυτό είναι το δυσάρεστο”, πρόσθεσε.

“Ο ορυκτός πλούτος χρειάζεται πλουραλισμό. Οι χώρες που έχουν πλουραλισμό στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου βελτιώνουν κάθετα τα ποσοστά εκμετάλλευσης των ορυκτών πρώτων υλών. Η Ελλάδα , ανάλογα με την επιφάνειά της είναι προικισμένη σε ορυκτό πλούτο. Δεν έχουμε κατανοήσει τη σημαντικότητα των ορυκτών πρώτων υλών στη ζωή μας”, σημείωσε.

Προηγούμενο άρθροΠατέρας Αρσένιος Βλιαγκόφτης: Υπάρχουν οι πασάδες, επειδή εμείς φερθήκαμε ραγιάδικα. Ιδίως αυτοί που θα έπρεπε εκ της θέσεώς τους να ορθώσουν το ανάστημά τους – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM 
Επόμενο άρθροΑίθριος ο καιρός σήμερα – Αφρικανική σκόνη μέχρι και το Σάββατο