Αναστάσιος Λαυρέντζος: «Μόνο μια γενναία πολιτική παρέμβαση μπορεί να σώσει σπίτια Ελλήνων από τα FUND»

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών και των εξώσεων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου κλήθηκε να σχολιάσει στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο συγγραφέας-αναλυτής, Αναστάσιος Λαυρέντζος.

«Το θέμα έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα γιατί αφορά πολλούς ανθρώπους, άρα λοιπόν πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό θέμα(…) Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση: “Αν πάμε πίσω 10-15 χρόνια υπήρχαν τόσα πολλά απλήρωτα δάνεια; Υπήρχαν τόσα πολλά κόκκινα δάνεια;” Ο κόσμος πλήρωνε τα δάνειά του, έπαιρνε τα σπίτια του…» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια πήγε πίσω το χρόνο, στεκόμενος στη ρίζα του προβλήματος:

«Τι είναι αυτό που άλλαξε το 2008-2009; Είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία γιατί είχε σα προτεραιότητά του να ικανοποιεί αυτό που το ίδιο ονόμασε οικονομική διαπλοκή. Έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες, ξόδεψε τα κρατικά χρήματα, αύξησε το δανεισμό και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009. Εδώ ευθύνες έχουν όλοι. Και η κυβέρνηση Καραμανλή, που απλά περίμενε να έρθουν οι εκλογές για να παραδώσει την εξουσία και η κυβέρνηση Παπανδρέου που έλεγε “Λεφτά υπάρχουν” κλπ»

«Και μετά άρχισαν τη μετάδοση ευθυνών στο λαό. Τον αποκαλούσαν διεφθαρμένο, ενώ οι ευθύνες βαραίνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν(…) Η χρεοκοπία, με το τρόπο που τη χειρίστηκαν τα κόμματα, την μεταβίβασαν στον απλό κόσμο. Όταν αυξάνεις φόρους, μειώνεις τις δαπάνες και περιορίζεις τις εργασίες, είναι λογικό ο κόσμος να μη μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του», συμπλήρωσε.

«Άλλοι δηλαδή έχουν την ευθύνη και άλλοι την πληρώνουν. Υπάρχει, βέβαια, και ένα ποσοστό, που είναι κακοπληρωτές, μπαταχτσήδες κλπ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι μικρό ποσοστό. Αν μπορούμε να το απομονώσουμε, έχει καλώς. Δε μπορεί όμως για λίγους, να την πληρώνουνε νοικοκυραίοι, να τους βγάζεις από το σπίτι τους, που έχουν οικογένειες και ανθρώπους που στηρίζονται πάνω τους», συμπλήρωσε αναφορικά με τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες του… “ξεσπιτώματος”.

«Και μιλάμε για κόμματα, όπως η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ με χρέη πάνω από 250-300 εκατομμύρια το καθένα, που προφανώς είναι αγύριστα. Γιατί, λοιπόν, δε κάνουν έναν διακανονισμό στους ανθρώπους για να μη χάσουν το σπίτι τους; (…) Αυτή τη στιγμή, βγάζουν στο δρόμο οικογένειες και ανθρώπους.. Πως θα μπορέσει να διατηρηθεί η κοινωνική  συνοχή της χώρας;»

«Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2005 η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα είχε ρεκόρ στην Ευρώπη με 85%. Το2021, η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει στο 73%. Αυτός είναι ο στόχος; Υπάρχει και άλλο ένα οξύμωρο. Την ώρα που βγάζουν Έλληνες στο δρόμο, εγκαθιστούν μέσα από τα γνωστά προγράμματα, τους παράνομους μετανάστες για τους οποίους υπάρχουν άφθονα δικαιώματα, άφθονη κοινωνική πολιτική κλπ», επισήμανα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του κακού.

Τέλος, ο κ. Λαυρέντζος είπε πως «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Στο θέμα των “κόκκινων δανείων” συμφωνώ με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης ότι πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις, να ακυρωθούν οι πλειστηριασμοί ή και να δοθούν επιδοτήσεις επιτοκίων γιατί δε πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και των επερχόμενων εκλογών που αποτελούν το μοναδικό όπλο του λαού.

Ακούστε τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό:

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΑναλένα Μπέρμποκ: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση»