«Αν δεν πιάσουν τους στόχους, θα πάνε σε υποχρεωτικά μέτρα και πρόστιμα» – Μ. Χριστοδουλίδης για σύσταση εξοικονόμησης ενέργειας – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

Τη σύσταση της κυβέρνησης προς τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες 18:00 – 21:00 σχολίασε μιλώντας στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Ο κ. Σκρέκας είπε ότι στις ώρες αιχμής, πρέπει να έχουμε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από όλα τα νοικοκυριά, το οποίο μάλλον είναι εντελώς θεωρητικό και θα έλεγα ότι είναι ένα επικοινωνιακό τσιτάτο» ανέφερε.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα της ημέρας, έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες καταναλώσεις. Τότε μπαίνει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, τότε μπαίνουν τα ηλεκτρικά σώματα ή τα air condition για τη θέρμανση, τότε μπαίνει η κουζίνα για το μαγείρεμα, εν πάση περιπτώσει οι δουλειές του νοικοκυριού, συνήθως, κατά 70-80% γίνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Στην αρχή ανακοινώνονται όλα τα μέτρα σαν προτροπή, σαν εισήγηση, όταν δεν πιάσουν τους στόχους, μετά γίνονται υποχρεωτικά. Θα σας πω μόνο το παράδειγμα όταν ξεκίνησε η πανδημία είχαν πει ότι οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους προορατικά …μόλις είδαν ότι δεν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο διότι κανείς δεν έβαζε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, έγινε μετά υποχρεωτικό, έπεσαν τα πρόστιμα» σημείωσε.

«Τώρα βέβαια, αν το κάνουν με υποχρεωτικά μέτρα, την εφαρμογή μείωσης κατανάλωσης για να εξοικονομήσεις αυτό το ποσοστό ενέργειας, αυτό πώς θα γίνει; Θα έρθει ένας ελεγκτής, θα μπαίνει μέσα στο σπίτι μου να βλέπει τον διακόπτη;» αναρωτήθηκε.

«Αυτός ο νόμος θα είχε ελεγκτική, ας το πούμε, αξία, αν ο μετρητής ήταν ψηφιακός» πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μετρητές, δεν γίνεται να ελεγχθεί η κατανάλωση.

«Το επόμενο βήμα είναι θα σου βάλουν πλαφόν στις κιλοβατόρες. Αυτό είναι. Θα σου πει, με μια τετραμελή οικογένεια, πχ, σε μια κατοικία 80τμ, το πλαφόν θα είναι 300 κιλοβατώρες. Αν υπερβείς τις 300 κιλοβατώρες θα πέφτει πρόστιμο. Θα είναι χρηματικό, δεν ξέρω τι θα είναι. Μόνο έτσι μπορούν να το κάνουν. Ή δεν θα επιδοτείται η ηλεκτρική κιλοβατώρα, καθόλου, τίποτα» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Αν δεν πιάσουν τους στόχους που έχουν βάλει από τις Βρυξέλλες, εννοείται ότι θα πάνε σε υποχρεωτικά μέτρα. Για την Ελλάδα, το υποχρεωτικό μέτρο είναι πρόστιμα μετά από μια συγκεκριμένη τιμή κατανάλωσης ανά νοικοκυριό. Θα πάει κλιμακωτά, από 300 ως 500 τόσο, από 500 ως 1000 τόσο. Και πάει λέγοντας. Αυτό είναι το πιο εύκολο που μπορούν να κάνουν», είπε ο ίδιος.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή ώρας: Την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
Επόμενο άρθροΣυγκλονιστική η συνέντευξη του πιλότου Στέφανου Καραβίδα στον Focus FM 103.6