Για πολύ σημαντικά και επίκαιρα οικονομικής φύσεως και εργασιακά θέματα μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση ο εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Στις 26,29,30 καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου κύριες, επικουρικές και μερίσματα και ότι υπάρχει για καταβολή. Στις 31 του μηνός, Τετάρτη, θα καταβληθούν για πρώτη φορά τα αυξημένα αναπηρικά, προνοιακά, κοινωνικά που καταβάλει 10 ο ΟΠΕΚΑ και 3 ο ΕΦΚΑ, αυξημένα κατά 8%. Άρα μπορεί να ενημερωθούν οι ακροατές τι θα εισπράξουν», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητρόπουλος

«Ο Μητσοτάκης λέει στους συνταξιούχους: “Δε θα σας δώσω αναδρομικά, δε θα καταργήσω την προσωπική διαφορά και δε θα σας δώσω την 13η σύνταξη. Τους λέει στην ουσία θα σας δώσω την αύξηση 3-4%(…)Οι συνταξιούχοι ξέρουν ότι αν βγει η ΝΔ ούτε 13η σύνταξη θα πάρουν, ούτε θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, πέντε στους δέκα συνταξιούχους ψηφίζουν ΝΔ», πρόσθεσε για τους συνταξιούχους και το πώς ψήφισαν.

Αναφορικά με τους περιορισμούς που θέτει η Κομισιόν ο προσκεκλημένος απάντησε:

«Ήρθε και μια Κομισιόν που λέει με προσωπική της έκθεση ότι “βάλτε τα κεφάλια μέσα, πάψτε να υπόσχεστε στους πολίτες, διότι μπαίνουμε σε δημοσιονομική πειθαρχεία. Αυτό λέει προχθεσινή έκθεση της Κομισιόν»

«Οι νέοι εγκληματούν κατά των νέων διότι εφαρμόζουν το μνημονιακό νόμο του 2012, που στερούν από τους νέους και τις νέες 2-4 μισθούς ετησίως από το “πάγωμα” των τριετιών. Αυτά είναι εγκλήματα σε βάρος νέων εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Για την υπόθεση που έρχεται από το Ηράκλειο Κρήτης, με εργοδότες να απειλούν νέους εποχιακούς εργαζόμενους με καταβολή πέντε χιλιάδων ευρώ σε περίπτωση παραίτησης μετά την υπογραφή, αλλά πριν τη λήξη της συμφωνίας, ο γνωστός εργατολόγος είπε:

«Ξεκινήσαν αυτές οι απαράδεκτες ρήτρες από τη Χαλκιδική. Οι πρώτες καταγγελίες στην ΕΝΥΠΕΚΚ από εκεί ήρθαν. Απαντούμε, άπαξ και ο εργοδότης, βάζοντας τέτοια ρήτρα, παίρνει ή υφαρπάζει την υπογραφή ή πείθει τον εργαζόμενο να υπογράψει αυτή τη ρήτρα, επειδή το εργατικό δίκαιο είναι πέραν του ιδιωτικού, δυστυχώς απαντώ ότι οι ρήτρες άπαξ και ο εργοδότης του πει (σ.σ. του εργαζόμενου)  ότι δε θα πας σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση και ο εργαζόμενος μετά τους πέντε μήνες (σ.σ.της σεζόν) πάει, έχει ισχύ»

«Δυστυχώς, χρειάζεται πολλή προσοχή(…) Αν μπει η υπογραφή σε κείμενο που δίνει ο νομικός σύμβουλος του εργοδότη, αυτές οι ρήτρες είναι δεσμευτικές και οι εργαζόμενοι δυστυχώς πολλές φορές εξαναγκαστικά τις υπογράφουν», πρόσθεσε.

Για την άρνηση χορήγησης εκλογικών αδειών από διοικητές νοσοκομείων σε νοσοκομειακούς  γιατρούς, κάτι που καταγγέλουν οι τελευταίοι στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδων, τόνισε:

«Εδώ προέχει η προστασία του δημοσίου αγαθού της Υγείας των ασθενών και ενώ δεν είναι στο νόμο ξεκάθαρο τι προέχει(…) Είναι δύσκολο να μπουν σε ζυγαριά το ένα με το άλλο, προέχει η προστασία της Υγείας και είναι συμβατό με το λειτούργημα του γιατρού. Συνεπώς, επειδή είναι αδιευκρίνιστο στην “γκρίζα” ζώνη, είναι εύκολο να στερήσουν οι διοικητές στους γιατρούς αυτό το δικαίωμα της ψήφου. Εκμεταλλεύονται αυτό το… κενό νόμου».

 

Προηγούμενο άρθροΧριστόφορος Κωνσταντινίδης: «Άν ζούσε η μητέρα μου δεν θα σταματούσε μέχρι να δικαιωθούν οι νεκροί! Αυτό θα κάνουμε κι εμείς»
Επόμενο άρθροΑγόρι 2,5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στην Κεφαλλονιά