Αλ. Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη

«Οι προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Circle the MED Forum 2022» που διεξάγεται στο Ζάππειο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, σημείωσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να προσφερθούν ασφάλεια, προστασία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, όπως είπε, με τους μεσαίους και αδύναμους να πληρώνουν τα σπασμένα, αλλά -τόνισε- «η λύση είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων».

Όσον αφορά την ΕΕ ρώτησε «για ποια αλληλεγγύη μιλάμε», λέγοντας ειδικότερα ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους», επισημαίνοντας ότι οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της επάρκειας. «Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά», υπογράμμισε, σχολιάζοντας πως σήμερα -μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις συνόδους κορυφής για να βρεθεί μια λύση που θα είναι κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μειωθεί η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου- συζητάνε ένα πλαφόν που είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα αυξηθεί η τιμή αν μπει εκεί το πλαφόν», συμπλήρωσε. Κατόπιν αυτών, υποστήριξε ότι «μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές». Σχολίασε πως «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες… ».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενιές. Σε αυτό όλοι θα συμφωνήσουμε, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί και με ποιους όρους».

 

Προηγούμενο άρθροΛάρισα: Δεν δίνουν πτυχίο σε φοιτητή επειδή χρωστάει 150 ευρώ για τη φοιτητική εστία
Επόμενο άρθροΗΧΗΤΙΚΟ-FOCUS FM: Η πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δαραμούσκα