Αλ. Τσίπρας: Κακή η συμφωνία – Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε:

«Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;».

«Νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική»

Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κατά την άποψή μας κακή, συνέχισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα νέο δόγμα για την περιοχή, που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις που είχαμε στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για συναίνεση σε εξωφρενικές δαπάνες και μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική.

«Αυτή τη συναίνεση δεν θα τη δώσουμε», τόνισε.

«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα», συνέχισε. «Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο», συνέχισε. «Την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης το χρέος ξαναπήγε πάνω 110% και την ίδια στιγμή αυξάνετε τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 41% εν μέσω πανδημίας. Τόσο πατριώτες είστε εσείς και εμείς δεν είμαστε; Κι αφού είστε τόσο γιατί όταν το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες στο Αιγαίο και εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα;».

Τσίπρας: Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα
«Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα, τόνισε. Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει; Η απάντηση είναι “όχι”.»

«Το δεύτερο αρνητικό σημείο είναι το άρθρο 18», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχήμων; Ακούγεται μάλιστα, και δεν το έχετε διαψεύσει αυτό, ότι θα εντάξετε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό γαλλική επίβλεψη να μάχονται απέναντι σε τζιχαντιστές. Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ; Η Γαλλία θρηνεί δεκάδες στρατιώτες που γύρισαν μέσα σε φέρετρα από την περιοχή του Σαχέλ στο Παρίσι. Εσείς, στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα ακυρώσετε τη συμφωνία;», είπε χαρακτηριστικά

Εν κατακλείδι, δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει απέναντι στην Τουρκία. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία».

«Η στάση μας δεν είναι συμπτωματική, είναι στάση ευθύνης, βαθιά πατριωτική», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.

«Δεν συναινούμε στο λάθος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει αυτή τη λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική και θα επιστρέψει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει».

Προηγούμενο άρθροΗ είσοδος της Θέρμης μετονομάζεται σε «Μίκης Θεοδωράκης»
Επόμενο άρθροΦ. Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια