Αλ. Τσίπρας: Η ανευθυνότητά σας κοστίζει ανθρώπινες ζωές

Πλεόνασμα επικοινωνίας και προπαγάνδας, αντί για συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη στην κυβέρνηση για τον πολύ υψηλό αριθμό ανθρώπινων απωλειών στους δέκα μήνες της πανδημίας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».

«Αν η κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές η αλαζονεία που την διακρίνει και η άρνησή της να ακούσει τους ειδικούς και την αντιπολίτευση δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα. Κομβικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι το πόσο καλά τα πήγαμε στο 2 κύμα. Μήπως το είπαμε εκτός κειμένου, σας ξέφυγε; Με αυτή την λογική δεν μπορούμε να βρούμε κοινή βάση» σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα προσπαθήσω ο δικαιολογημένος θυμός που νιώθω ως πολίτης να μην επηρεάσει την κριτική μου . Καταφεύγω λοιπόν αντί χαρακτηρισμών σε ερωτήματα: Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν εγκαίρως λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις κοινωνικής τραγωδίας αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα ΜΜΜ, για τους χώρους εργασίας, τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο κοινωνική εμπιστοσύνη αν δεν συμπεριφερόσασταν με ανεμελιά; Θα μπορούσα να καταθέτω δεκάδες αν… Για την Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά τα αν που βασανίζουν κάθε πολίτη, η κυβέρνηση τα ξεπερνά χωρίς να απαντά και με έλλειψη συναίσθησης της δραματικής κατάστασης και των ευθυνών που αντιστοιχούν στην πολιτεία, των λαθών που έχουν γίνει, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη. Έλλειψη συναίσθησης να μην προκαλείται αυτή την ώρα με απευθείας αναθέσεις και ένα θολό χορό εκατομμυρίων και παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης» είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οι πολίτες βλέπουν και ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε στα τυφλά. Έχετε κουράσει τους πολίτες και δεν σας εμπιστεύονται. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί τα λάθη αν υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια να διορθωθούν. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει δικαιολογίες σας. Θα ήταν πρόθυμος να ακούσει αν δεν έβλεπε ότι η κατάσταση γίνεται ευκαιρία για αντιλαϊκά μέτρα. Εκμεταλλεύεστε τις δύσκολες ώρες για να προετοιμάσετε ακόμα πιο δύσκολες

Οι πολίτες βλέπουν ακόμα και όσοι σας ψήφισαν. Κύριο επιχείρημά σας ήταν να φτιάξετε επιτελικό κράτος. Που είναι το επιτελικό κράτος; Βλέπουμε πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου λέγατε ότι 3 εβδομάδες λοκ νταουν είναι αρκετές. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά εως τα Θεοφάνεια. Ο ίδιος έλεγε ότι ανοίγει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Δύο μήνες κλειστά όλα είναι κλειστά εκτός από τα δημοτικά.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για την Θεσσαλονίκη: «Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει ο εισαγγελέας για δήλωση του κ. Γεωργιάδη που αποκάλυψε για την περίπτωση εορτασμού Αγ Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ότι κάποιοι επιστήμονες εισηγήθηκαν περιορισμό στον εορτασμό και δεν τον ακούσατε προς σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Τι εμφανιστήκατε να μας πείτε 1,5 μηνα μετά; Ότι θα έπρεπε να κλείσετε την Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν αλλά δεν είχατε τέτοια εισήγηση από κανένα. Ποιον κοροϊδεύετε;

Όταν το ένα σας ψέμα αντιστρατεύεται το άλλο πως να σας εμπιστευτεί ο πολίτης. Δεν κάνατε τίποτα και η χώρα έφτασε να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους και 4/5, το 80% σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία είναι φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να χάνονται εκτός ΜΕΘ.

Και εσείς ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε για την επιτυχημένη διαχείριση του 2ου κύματος και να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια. Θα μείνετε ως ανεύθυνος πρωθυπουργός τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε περιφρονητικά στο υγειονομικό προσωπικό.

Προηγούμενο άρθροCOVID-19: Πανδημία ανισοτήτων και κρίση Δημόσιας Υγείας
Επόμενο άρθροΒίντεο-σοκ: Αλβανοί δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες-ΕΔΕ διατάσσει το ΓΕΣ