Ακρίβεια: Αυξήσεις «φωτιά» και στη ζάχαρη

Ανησυχία για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης καθώς τις τελευταίες ημέρες εκτινάχθηκαν οι τιμές της ζάχαρης.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης, και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους κινδύνους καιρού που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Το αυξανόμενο κόστος θα μπορούσε να μετακυλίεται στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

«Η άνοδος της τιμής των ζαχαρωτών και των ροφημάτων με βάση τη ζάχαρη θα ενσωματώσει τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Στάνσφιλντ, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, τόνισε συμπληρώνοντας ότι «σε μία μπάρα σοκολάτας έχεις γάλα, κακάο σε σκόνη κ.λπ. και αυτά τα έξοδα αυξάνονται επίσης. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων αγαθών αυξάνεται επίσης»

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου άρχισε να τελειώνει και είδαμε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις καλλιέργειες στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», επεσήμανε ο Στάνσφιλντ.

Προηγούμενο άρθροΕφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Δημόπουλος
Επόμενο άρθροΈτσι χάκαραν τα κινητά μέσω μηνυμάτων για τα εμβόλια // ΒΙΝΤΕΟ