Αφρικάνικη σκόνη καλύπτει την Ισπανία, το φαινόμενο θα επηρεάσει και την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης καλύπτουν από χθες το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας προκαλώντας δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Η ορατότητα είναι περιορισμένη, ενώ το φαινόμενο εξασθενημένο θα απειλήσει και την χώρα μας προς το τέλος της εβδομάδας, κυρίως τα Επτάνησα και την Κρήτη
Για το φαινόμενο είχε προειδοποιήσει πριν λίγα 24ωρα, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, με τις αρχές να συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να φορούν μάσκες προστασίας.
Όπως αναφέρουν τα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης πολλοί Ισπανοί ξύπνησαν το πρωί και βρήκαν ένα στρώμα κόκκινης-πορτοκαλί σκόνης να καλύπτει βεράντες, δρόμους και αυτοκίνητα. Από την άλλη η ορατότητα στη Μαδρίτη και σε πόλεις όπως η Γρανάδα και η Λεόν θα είναι καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου περιορισμένη.

Η αφρικανική σκόνη θα επηρεάσει την Πορτογαλία, ενώ αύριο θα φτάσει σε Ολλανδία και Γερμανία.
Για το φαινόμενο και κατά πόσο θα φτάσει στην χώρα μας ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ήταν καθυσηχαστικός:
«Η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αυτή την ώρα με την αφρικανική σκόνη. Όλο αυτό το φαινόμενο θα έρθει και στην Ελλάδα σε Επτάνησα και Κρήτη, δηλαδή δυτικά και νότια, αλλά θα έρθει εξασθενημένο. Θα έλεγα πως δεν θα μας επηρεάσει σχεδόν καθόλου» αναφέρει και προσθέτει:
«Το φαινόμενο δημιουργείται με την φορά των ανέμων. Αυτή την στιγμή έχουμε νοτιάδες σ αυτές τις περιοχές της δυτικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να φέρνουν την σκόνη στην περιοχή της Ισπανίας που φαίνεται να έχει καλυφθεί. Από την άλλη εμείς εδώ στην Ελλάδα Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε βοριάδες που σημαίνει πως η ατμόσφαιρα θα είναι καθαρή. Ίσως λίγο τα Επτάνησα και η Κρήτη να επηρεαστούν χωρίς κάτι συγκλονιστικό».

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη κατολίσθηση στο Περού, θάφτηκαν πάνω από 60 σπίτια
Επόμενο άρθροΚαιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα – Χαλάει από αύριο