Την ώρα που κυβέρνηση και «ειδικοί» ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν με 3η δόση για τον Covid-19, αλλά και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης η Επιτροπή Εμβολιασμών “αδειάζει” τον επίκουρο καθηγητή στο εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση των εμβολίων.

Με ανακοίνωση της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διαχώρισε τη θέση της από την άποψη του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων ο οπoίος είχε πει πως καλό θα ήταν τα δύο εμβόλια να απέχουν χρονικά μεταξύ τους αν και στην πορεία ανασκεύασε, μιλώντας για “παρανόηση”.

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει ότι: ” “Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού”.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρει τα εξής:

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα “Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός” σύμφωνα με τις οποίες:

“Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού”.

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα”.

Προηγούμενο άρθροΠαραδοχή-ΣΟΚ Βασιλακόπουλου: Στήσαμε ΜΕΘ εκ των ενόντων και αυξήθηκαν οι θάνατοι
Επόμενο άρθροΚεραμέως – Καμία αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων