Οι νέες μητέρες έχουν τη δυνατότητα επέκτασης της άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες μέσω της πλατφόρμας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης όπου θα μπορούν να υποβάλλουν την αντίστοιχη δήλωση.

Τη δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις 24.11.2022, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.
Πιο αναλυτικά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, δηλαδή:
α) είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της,
β) είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022,
γ) είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως από τις 25 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.
Το διάστημα αυτό η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) κατέβαλε στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Έτσι, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατάθηκε μέχρι τους 9 μήνες.

Προηγούμενο άρθροΑίθριος καιρός σήμερα με θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς
Επόμενο άρθροMarket pass: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Έως τις 15/3 οι αιτήσεις