Α. Ανδρουλιδάκης για την έξαρση γυναικοκτονιών: Τα lockdown ενέτειναν την ενδοοικογενειακή βία // ΗΧΗΤΙΚΟ-Focus FM

Για την έξαρση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας μίλησε στον ρ/σ Focus 103.6 και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τουτσίδη ο κ. Αντώνης Ανδρουλιδάκης, αναπτυξιακός και κοινωνικός ψυχολόγος-Διδάσκων Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξήγησε ότι «έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε πατριαρχία, ένα συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο που αντιλαμβάνεται τη γυναίκα ως ένα υπηρετικό αντικείμενο του αρσενικού».

Μιλώντας για τους δράστες, ο κ. Ανδρουλιδάκης σημείωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι «αντιλαμβάνονται τη γυναίκα ως ένα αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί να φύγει, δεν μπορεί να μετακινηθεί, πρέπει να μείνει εκεί ακίνητο και να είναι πάντα στατικό, παθητικό και διαθέσιμο». «Αν αυτό επιχειρηθεί από το θύμα να αλλάξει, τότε κάποιες φορές οι θύτες οδηγούνται σε ακραίες δολοφονικές συμπεριφορές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί εντάθηκε το φαινόμενο, τόνισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) ενέτειναν την ενδοοικογενειακή βία, αυτό είναι πολύ ορατό».

«Το πρόβλημα είναι ότι εξ’ αρχής στην αντίληψη της κυβέρνησης και πολλών συμπολιτών μας υπήρχε μία θέση που αντιλαμβανόταν την υγεία ως σωματική υγεία και αγνοούσε την ψυχική ή την κοινωνική υγεία. Καθώς στρέψαμε την προσοχή μας προς την σωματική υγεία, αφήσαμε ακάλυπτη ή αδιαφορήσαμε ενδεχομένως για την άλλη τεράστια διάσταση της υγείας, την ψυχική» ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας τη θέση του: «Από τότε, υποστήριζα ότι αυτή η αντίληψη θα έχει βαρύτατο κόστος γιατί θα μας οδηγήσει σε μια πανδημία ψυχικής νόσου, κάτι που νομίζω αρχίζουμε και το βλέπουμε».

(Διαβάστε και εδώ: Συγκλονιστική επιστημονική τοποθέτηση από τον Ψυχολόγο Αντώνη Ανδρουλιδάκη: «Θα έχουμε πανδημία ψυχικής νόσου λόγω των μέτρων!» – 18/03/21)

Ακούστε εδώ τη σημερινή συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΜεσσηνία: Πυρκαγιά στην περιοχή Κάτω Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας
Επόμενο άρθροΣε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Αχαρνών