To debate των πολιτικών αρχηγών – Τι είπαν //ΒΙΝΤΕΟ

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έξι θεματικές ενότητες, για την Οικονομία, την Εξωτερική Πολιτική, τους Θεσμούς, την Υγεία και την Παιδεία, το Περιβάλλον και τη Νέα Γενιά, εξέθεσαν χθες βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί, στην τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στην κεντρική του δέσμευση για αύξηση των μισθών, την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά τον ΦΠΑ, υπενθύμισε πως όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν. Υπεραμύνθηκε, ακόμη, του αμυντικού προγράμματος της χώρας, ενώ αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ» για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα του MEGA, εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως παραιτήθηκε ο Κωστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, επιχειρώντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Σημείωσε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. «Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε “πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στις συντάξεις”» Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Στην ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών είπε.

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ.

Για το θέμα της ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» μίλησε για  εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κύριος Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ. “Και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί καλύτερα να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για τη μούφα προοδευτική κυβέρνησή του, που την προβάλει προς τον ελληνικό λαό, παρότι του έχουν απαντηθεί επανειλημμένα. Κι αυτό αφορά και την ενέργεια, αφορά και τις μεταφορές, αφορά και την Παιδεία που συζητούσαμε πριν και άλλα ζητήματα”.

“Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ” υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συμβαδίζει με ένα κόμμα που συζητά για θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών και σε ερώτηση επί των οικονομικών για το αν συμφωνεί με τα παράλληλα νομίσματα που προτείνουν άλλα κόμματα αφού και το κόμμα του τα προτείνει απάντησε:

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ταδούμεε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.Άραα λοιπόν . Δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός».

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών», και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.

Σε ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα.

Αφού είπε πως “η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας”, στη συνέχεια είπε:

Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν -πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και να ακούσεις προσεκτικά όσα θα σου πουν το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΣ κ.λπ. για το τι μπορεί να γίνει για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος», ανέφερε, τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νεαρός απείλησε με μαχαίρι διανομέα φαγητού και του έκλεψε 30 ευρώ
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι απολογίες των 12 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού