Σαν σήμερα, το 2018, ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε την ζωή του

Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε την ζωή του, υπέρ πίστεως και Πατρίδος, στις 12:15 της Πέμπτης 12 Απριλίου 2018, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, βυθίζοντας στην θλίψη τους συγγενείς του, την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Ο 34χρονος Σμηναγός βρισκόταν σε επιφυλακή (Readiness) στην 135 Σμηναρχία Μάχης.
Το μοιραίο πρωινό, συμμετείχε σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών F-16 που κατά πάγια τακτική της Άγκυρας, είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος απογειώθηκε από την Σκύρο ως πρώτος του σχηματισμού δύο Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας» με αποστολή να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά.
Όταν οι δύο πιλότοι έφτασαν στο σημείο της παραβίασης, τα τουρκικά F-16 είχαν ήδη αλλάξει πορεία με προορισμό την βάση τους. Κατά την επιστροφή των Ελλήνων αεροπόρων στην 135ΣΜ στην Σκύρο, ο Νο.2 του σχηματισμού ανέφερε ότι έχασε επαφή με τον Νο.1, ο οποίος είχε καταπέσει στην θάλασσα.
Στην Πολεμική Αεροπορία και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», ελικόπτερα και πλωτά μέσα όλων των κλάδων, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες. Λίγες ώρες αργότερα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε στα νερά του Αιγαίου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ενώ υπερασπιζόταν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.
Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα «Θησέας» της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας δεσπόζει το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη θυσία του ήρωα πιλότου.

Προηγούμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: Το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι στο σπίτι θα είναι τόσο φτωχό
Επόμενο άρθροΦρένο στη διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας στην Κύπρο έβαλε η Κυπριακή Αστυνομία