13 τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους-Τέλη Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Τριαντόπουλο, η πλατφόρμα παροχής βοήθειας στους πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου,  θα είναι προσβάσιμη στα τέλη Ιουλίου. Ο κ. Τριαντόπουλος εξήγησε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί το γρήγορο άνοιγμα της πλατφόρμας, με σκοπό την ταχεία χορήγηση στεγαστικής βοήθειας και κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διενέργειας αυτοψιών και τεκμηρίωσης της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στις πυρόπληκτες περιοχές Σαρωνικού, Λουτρακίου– Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας, που ξεκίνησε την Τρίτη 18 Ιουλίου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί συνολικά 197 περιπτώσεις κτιριακών ζημιών (συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, επιχειρήσεων, αποθηκών και στάβλων), με 68 να ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου για χρήση (“κόκκινο”), 64 να κρίνονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να γίνουν οι επισκευές (“κίτρινο”) και 65 να χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για επισκευή.  Αυτές οι αυτοψίες και τα αρχεία έχουν κοινοποιηθεί στους πληγέντες πολίτες για την ενημέρωση τους. Με βάση τις αυτοψίες και τις καταγραφές, έχει γίνει εμφανές ότι η πλειονότητα των ζημιών, συγκεντρώνεται στον δήμο Λουτρακίου και ακολουθεί στενά ο δήμος Σαρωνικού.

Την ίδια ώρα, δεκατρία μέτρα για στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και δήμων από τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρώτη αρωγή για στεγαστική συνδρομή που κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ενοικίου που μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή αλλά και η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση ΒΟΜΒΑ του Κυριάκου Βελόπουλου για την πρόκληση του Ερντογάν να μην επιτρέψει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
Επόμενο άρθροΧωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης