12 εκατομμύρια πωλήθηκε σε δημοπρασία ο σκελετός ενός δεινόσαυρου

Μετά την ταινία Jurassic Park οι σκελετοί δεινοσαύρων έχουν γίνει περιζήτητοί και οι τιμές πώλησής τους έχουν εκτοξευτεί.
Αυτό συνέβη και πριν λίγες μέρες σε δημοπρασία του οίκου Christie’s όταν σκελετός δεινόσαυρου ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών πωλήθηκε για 12 εκατομμύρια δολάρια
Ο Έκτωρ, όνομα που του έδωσαν οι επιστήμονες, είναι ο πιο πλήρης σκελετός Δεινόνυχου (Deinonychus antirrhopus) που έχει βρεθεί ποτέ. Ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα το 2013 και περπάτησε στη Γη περίπου 105-108 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είναι σε «εκπληκτική κατάσταση» και περιλαμβάνει 126 οστά τα οποία έχουν επανασυντεθεί με τη βοήθεια μιας ειδικής κατασκευής.
Ο σκελετός αναμενόταν να πιάσει 4-6 εκατομμύρια δολάρια. Αντ’ αυτού πωλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια, μετά από πολύ έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των υποψήφιων αγοραστών.
Ο Δεινόνυχος μας είναι γνώριμος από τη σειρά ταινιών Jurassic Park, στις οποίες πρωταγωνίστησε ως Βελοσιράπτορας, ο μικρός αλλά ταχύτατος και πολύ θανατηφόρος δεινόσαυρος που έζησε στη Μογγολία. Οι κινηματογραφιστές διατήρησαν το όνομά του, αλλά για την απεικόνισή του δανείστηκαν στοιχεία από το μεγαλύτερο Δεινόνυχα.
Ο Έκτωρ είναι ο τρίτος πλήρης σκελετός Δεινόνυχα που έχει βρεθεί και μέχρι τη δημοπρασία βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Οι άλλοι δύο σκελετοί βρίσκονται σε μουσεία. Ο ένας εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Οι σκελετοί δεινοαύρων, ιδιαίτερα εκείνων που εμφανίζονται στο Jurassic Park, είναι σε τεράστια ζήτηση και πωλούνται έναντι εντυπωσιακών ποσών. Το 2020, ένας σκελετός T. rex πουλήθηκε για 31,8 εκατομμύρια δολάρια και το 2021 ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτωπα στον κόσμο πωλήθηκε για 7,7 εκατομμύρια.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αντί για νερό του έδωσαν… χλωρίνη
Επόμενο άρθροΡωσία: «Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ