Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 08:58

Οι διακοπές δυναμώνουν την καρδιά

Το να αφήσετε για λίγο τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και την καθημερινή σας ρουτίνα κάνει πολύ καλό στην καρδιά, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Syracuse, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες μάλιστα ανακάλυψαν ότι όσο συχνότερα κάνει διακοπές ένα άτομο τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσει μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτός ο ιατρικός όρος περιγράφει τη συσσώρευση συμπτωμάτων όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη που μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι οι άνθρωποι που τους τελευταίους 12 μήνες έκαναν συχνά διακοπές, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου» δήλωσε ο Δρ. Hruska επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του κολλεγίου Falk.

«Το εύρημά μας είναι πολύ σημαντικό, καθώς βλέπουμε ότι πράγματι ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται με την αύξηση των διακοπών», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές, ως εκ τούτου, ανέλυσαν τα δείγματα αίματος 63 εργαζομένων και μέτρησαν τις περιφέρειες της μέσης τους. Οι συμμετέχοντες επίσης δήλωσαν τις διακοπές που είχαν κάνει το τελευταίο έτος.

Τους τελευταίους 12 μήνες, είχαν απολαύσει πέντε διακοπές και πήραν περίπου δύο εβδομάδες άδεια για να κάνουν διακοπές.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology & Health – αποκάλυψαν ότι όσοι έκαναν συχνότερα διακοπές εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου.

Αντίθετα, όσοι έκαναν λιγότερο από 5 φορές τον χρόνο διακοπές, εμφάνισαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου, με το εν λόγω ποσοστό να αυξάνεται στο 46,7% για τα άτομα που δεν έκαναν καθόλου διακοπές.

Συνολικά, οι διακοπές θεωρούνται ευεργετικές και είναι ευκαιρία να περάσει κανείς λίγο χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τον σημαίνοντα ρόλο των κοινωνικών σχέσεων στην σωματική αλλά και την ψυχολογική υγεία», καταλήγουν οι ερευνητές.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Τροχαίο με έναν τραυματία στη Χαλκιδική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 13:15

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 09:29

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined