Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 10:21

Μόνο από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ φάρμακα άνω των 1.000 ευρώ

Την άμεση απόσυρση διάταξης με την οποία απαγορεύεται η διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ ζητεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η διάταξη αυτή, που περιλαμβάνεται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, επιβάλλει τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων μόνο από τα περίπου 30 κρατικά φαρμακεία του οργανισμού και τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς, καθώς εισήχθη στον κανονισμό χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με το υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για φάρμακα κατά κανόνα για σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων καινοτόμων φαρμάκων λαμβάνει τιμή άνω των 1.000 ευρώ. Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τα φάρμακα αυτά έως τώρα διατίθενται –κυρίως– από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ανάλογα με την «πολιτική» της κάθε φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η απαγόρευση αυτή θα δημιουργήσει όλο και μεγαλύτερες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από ασθενείς, ενώ η ταλαιπωρία θα είναι πολύ μεγαλύτερη για όσους διαμένουν μακριά από πόλεις στις οποίες λειτουργούν κρατικά φαρμακεία. Ταυτόχρονα, θα αφαιρέσει μεγάλο κομμάτι της ύλης του φαρμακείου, ενώ παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κρατικού παρεμβατισμού που ανταγωνίζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων για τα ακριβά φάρμακα υπολογίζεται ότι είναι κατά μέσον όρο στο 3%-3,5% (κλιμακωτό από 10% έως 2,2% για τα πιο ακριβά) και, όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, «σοβαρό οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από την απαγόρευση διάθεσής τους από τα φαρμακεία δεν υπάρχει».

Χωρίς ενημέρωση

«Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς διάλογο. Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους, γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Και συνεχίζει, «ο ΠΦΣ ζητεί την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων, και τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επίμαχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει».

kathimerini.gr

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Καραπαναγιωτίδου Μελίνα
Ραδ. παραγωγός: Καραπαναγιωτίδου Μελίνα
Πρόγραμμα: Μεσημεριανό magazino
Ώρες: 14:00 - 16:00

Ροη ειδησεων

Δωρεάν έλεγχος όρασης σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη

ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:30

Δωρεάν σπιρομετρήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 10:56

ΤΩΡΑ-Διακοπή υδροδότησης στην Πυλαία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 10:47

Συνέλαβαν 13χρονη επειδή πωλούσε στυλό σε καφετέριες

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 09:50

Έκτακτη διακοπή νερού στους Αμπελόκηπους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 09:45

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined